(foto) Ușile de pe străzile Chișinăului. Ce comori ascunde strada Columna

uși

În Chișinău există multe uși vintage care inspiră mister, admirație și frumusețe. Toate aceste uși au câte o poveste, mai ales dacă sunt ușile unor clădiri vechi și istorice. Un proiect fotografic inițiat de savechisinau.wordpress.com vine să scoată din umbră ușile Centrului Istoric al Capitalei.

După ce le-a adunat pe cele de pe strada 31 august 1989,  Armenească, Bernardazzi, București, M. Eminescu, N. Iorga, M. Kogălniceanu, Vl. Pârcălab, Al. Mateevici și Al. Pușkin, Ana Dabija, autoarea blogului, ne prezintă și ușile vechi de pe strada Columna.

Strada Columna e și ea ca și multe alte străzi mari din centrul istoric cu foarte multe contraste arhitecturale și dacă vreți, urbanistice. De la conace cu încărcătură istorică deosebită, case mici, monumente de arhitectură abandonate la imobile imense cu zece niveluri. Aici găsim și arhitectura din perioada secolului XIX, începutul sec XX și cele din perioada sovietică (arhitectura din perioada „stalinistă”) și desigur că marile „opere de artă” din sec XXI.

Strada Columna în trecut a avut denumiri ca: Kaușanskaia, sf. sec. al XIX-lea–1924 Nikolaevskaia, 1924–1944 str. Ștefan cel Mare, și între 1970–1992 str. Frunze.

În trecut era o stradă cu foarte multe instituții comerciale, dar și cu multe conace ale boierilor precum: Vartolomeu, al lui Teodor KrupenskyCatargi, dar și al negustorului Iacob Nazarov.

Din păcate, din ușile vechi n-au prea rămas multe, însă cele care mai sunt, reprezintă adevărate opere de artă.

Poveștile acestor uși le aflați în detaliu pe blogul Anei.

 

Columna 44
Columna 44
Columna 110
Columna 110
Columna 130
Columna 130
Columna 131
Columna 131
Columna 169
Columna 169
Columna 130
Columna 130
Columna 169
Columna 169

***

Proiectul Anettei a evoluat de la o pagină de Instagram la o pagină de blog, ce găzduiește acum mai multe călătorii virtuale pe străzile Chișinăului cu evidențiarea intenționată a celor mai vechi și deosebite uși, pe care de puține ori le-a deschis, dar de foarte multe ori le-a studiat și le-a admirat.

Mateevici, Bernardazzi, Kogălniceanu – sunt străzile ce se află în topul preferințelor autoarei proiectului „Save Chișinău”. Plimbându-se, își găsește calmul și învață să iubească Chișinăul cu fiecare loc deosebit descoperit.

Proiectul tinerei nu a rămas doar la aprecierea internauților. Astfel, la inaugurarea Zilelor Europene ale Patrimoniului 2016, a fost lansată expoziția de fotografii „Ușile Chișinăului: deschidere spre viitor”, eveniment organizat sub patronajul Ministerului Culturii. Colaborarea cu Ministerul începea de la o discuție pe Facebook atunci când ministra Culturii îi descoperea pasiunea Anettei Dabija.

O puteți cunoaște mai bine pe Ana într-un interviu anterior pe #diez, în cadrul campaniei „Unde-s tinerii”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente