(vox) Guvernul Slovac oferă șase burse de studii tinerilor din Moldova. Ce așteptări au viitorii studenți

jjj

Șase tineri din Republica Moldova urmează să-și continue studiile universitare în Slovacia, acestea fiind achitate de guvernul țării. Viitorii studenți vor beneficia de o bursă în sumă de 280 euro lunar, dar și de o experiență de neuitat. Studenții selectați au fost premiați în cadrul unei conferințe de presă, organizată la 15 august, la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Tinerii sunt entuziasmați de ceea ce îi așteaptă, iar unii dintre ei nici până în momentul de față nu cred că visul le-a devenit realitate. În cadrul ceremoniei oficiale aceștia au avut și oportunitatea de a discuta cu studenții care se află în vacanță, după primul an de studii, care de altfel s-au arătat foarte receptivi să relateze despre experiența lor.

 

„Am aflat de pe site-ul edu.md că au fost acordate burse de către Slovacia pentru viitorii studenți din Republica Moldova. Inițial am îndeplinit ancheta, a cărei limită era până pe data de 31 mai. Informația că am fost acceptată a venit destul de târziu, anterior am aflat că am fost admisă și în Rusia, la Sankt Petersburg. Când mă întorceam acasă de la odihnă, mi-a venit mesaj prin e-mail că am fost acceptată în Slovacia. A fost ceva foarte emoționant, nici nu am crezut că acest vis al meu poate deveni realitate, pentru că au fost foarte puține burse, iar pentru medicină, spre exemplu, au fost acordate doar două. Voi studia medicina generală, am ales această specialitate deoarece de mică eram înconjurată de medici. Am ales să învăț peste hotare și nu la noi, deoarece o diplomă europeană este apreciată la nivel mondial, dar voi putea lua masterul și oriunde în Europa. Resursele materiale pe care trebuie să le investesc, aici nu cred că se vor recupera în scurt timp. În fiecare lună voi primi o bursă de 280 de euro, dintre care 80 vor fi pentru chirie, 60 pentru manuale, iar restul și încă un pic peste vor merge către asigurarea medicală care mă va costa aproximativ 200 de euro”, spune Daniela Pasenco.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Am hotărât să particip la programul de burse oferite de către Slovacia, deoarece am accesat site-ul Ministerului Educației și am a văzut oferta. Acum, îmi dau seama că este un vis devenit realitate. Urmează să studiez chinologia. În primul an voi învăța limba slovacă, după care voi face studii în domeniul solicitat de mine. Pe lângă faptul că planific să învăț, îmi doresc să mă implic în cât mai multe proiecte pe care mi le va putea oferi universitatea. Când am aflat că urmează să beneficiez de bursă, m-am bucurat enorm, dar totuși am simțit și o frică, deoarece dacă urma să merg în România, la sigur era să fac cunoștință cu cetățenii noștri. Nu am auzit însă să fie mulți moldoveni în Slovacia, dar cu mare nerăbdare abia aștept să ajung mai repede acolo”, menționează Olivia Sanduleac.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Această bursă este o posibilitate pentru creșterea mea personală, iar ulterior îmi doresc să revin în țară și să fac ceva schimbări. În Slovacia urmează să studiez Administrare Publică și Dezvoltare Regională, vrea să fac și masteratul, iar ulterior să revin în țară. Am absolvit Liceul Teoretic „Orizont” și cred că am reușit să obțin această bursă, datorită dedicării și implicării mele, și am fost foarte fericit, când am aflat că am câștigat. Nimic nu se compară cu sentimentul când vezi că efortul tău este apreciat”, explică Bogdan Diaconu.

 

 

Ambasadorul Slovaciei la Chișinău, Robert Kirnag, a declarat că bursa oferită tinerilor moldoveni este un premiu pe care îl merită în baza unei selecții transparente de acordare a burselor ce vor acoperi toată perioada de studii, studiile fiind achitate de Guvernul Slovaciei.

„Am fost foarte atenți cu selecția și am ales cei mai buni candidați și subiecții care pot fi de ajutor la revenirea în țară la dezvoltarea economiei naționale a Moldovei. Studenții vor putea să-și găsească ușor un loc de muncă aici, în baza cunoștințelor acumulate în Slovacia. Nu o să fie ușor, dar nici nu v-am promis că o să fie ușor. Vă promitem în schimb, că veți primi educația potrivită și veți contribui la competitivitatea universităților din Slovacia prin creșterea concurenței în rândul studenților. Amintiți-vă că mergeți să locuiți acolo și de aceea, pe lângă studii, să vă bucurați și de viața de acolo”, a mai spus ambasadorul Slovaciei, Robert Kirnag.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

 

„Cunoscuții mei au fost anul trecut la o conferință care a avut loc la Chișinău și în momentul cela, prin coincidența au făcut cunoștință și cu ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, care a relatat despre această oportunitate. Am finalizat studiile liceale acum un an, dar nu mă puteam determina în ce domeniu doresc să mă aventurez, iar când am aflat despre aceste burse, am decis că nu ar fi rău dacă aș încerca. Slovacia oferă o mulțime de oportunități. Urmează să studiez Relații Economice Internaționale, deoarece e ceva ce mă captivează, deoarece fiind dansator am călătorit foarte mult și mi-a plăcut să fac cunoștință cu oameni din diferite culturi și domenii”, menționează Maxim Cuciumov.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool

„Eu am aflat despre acest concurs acum doi ani, când ambasadorul a venit la liceul nostru și de atunci am devenit interesată de acest program. Această bursă oferă o experiență foarte faină, deoarece noi vom putea învăța o nouă limbă, o cultură diferită, iar în continuare, experiențele pe care le vom obține, le vom putea aplica în orice domeniu. Voi studia Relații Economice Internaționale. Pentru mine, faptul că am câștigat era ceva neobișnuit, inițial nici nu-mi venea să cred că este adevărat. Deja mi-am luat un bilet pentru 1 septembrie, iar începând cu data de 5 septembrie, voi fi la ore”, spune Anastasia Ruban.

 

„După ce Anastasia a primit invitație de a pleca în Slovacia, desigur am avut și eu emoții, eram fericită pentru că copilul meu va avea o asemenea șansă să învețe peste hotare, să cunoască o nouă cultură, să primească studii europene. Desigur că într-o oarecare măsură mi-e frică s-o las singură peste hotare, dar mă strădui să lucrez asupra mea și să înțeleg că emoțiile mele pot fi neglijate când e vorba de viitorul fiicei mele”, spune mama Anastasiei.

 

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„A fost un an foarte interesant, profesorii au fost extrem de receptivi și plus la aceasta nu a trebuit să ne gândim mult la bani, deoarece statul slovac ne-a susținut. Despre sistemul de învățământ, pot spune că era ceva nou pentru mine, dar a fost destul de simplu să ne integrăm, să facem cunoștință cu modul lor de viață și deja profesorii ne-au ajutat să cunoaștem tradițiile, obiceiurile și stilul de viață. În primul an am studiat limba slovacă, iar din septembrie voi studia relații internaționale. Doream să fac o schimbare în viața mea, iar faptul că am putut beneficia de bursă m-a făcut fericit. În timpul liber am călătorit prin statul Slovac și în țările din apropiere, deoarece pentru studenții de acolo sunt foarte multe oportunități: am putut beneficia de bilete mai ieftine și alte chestii, iar deseori ieșeam și cu profesorii în oraș”, spune unul dintre câștigătorii bursei de anul trecut, Alexandru Carpineanu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente