(studiu) Cum statul îngrădeşte presei accesul la informaţia de interes public

poză simbol

Extinderea termenului de satisfacere a solicitărilor de informație, invocarea legislației cu privire la protecția datelor cu caracter personal, suprapunerea legii cu privire la petiționare cu legea privind accesul la informație, birocratizarea excesivă a procedurii de solicitare a informațiilor. Acestea sunt doar câteva din metodele prin care autoritățile din Republica Moldova îngrădesc presei accesul la informația de interes public. Afirmațiile aparțin Centrului de Politici și Reforme (CPR Moldova) care a realizat un studiu la acest subiect.

O bună parte din carențele ce au fost depistate și descrise în acest studiu nu sunt legate de prevederile legislației în domeniu, ci de modul în care sunt gestionate procesele interne din instituțiile statului și interpretarea eronată, defectuoasă a legislației.

„Din acest motiv, o abordare ce s-ar axa strict pe amendarea legislației din domeniu nu va eradica deficiențele existente și nu va asigura o activitate prodigioasă a jurnalismului de investigație din Republica Moldova. Or, aceasta din urmă este o condiție sine qua non pentru lupta contra corupției.

Revizuirea legislației trebuie să fie îmbinată cu eforturi de îmbunătățire a managementului intern din cadrul diverselor instituții și de interpretarea și implementarea corectă și cu bună credință a legislației existente”, au precizat autorii studiului.

***

Centrul de Politici și Reforme este o platformă independentă, care are drept scop îmbunătățirea politicilor publice în Republica Moldova și promovarea reformelor structurale conforme principiilor europene, în beneficiul societății.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente