Oportunitate pentru fermierii specializați în cultivarea pomușoarelor! Pot câștiga granturi de până la 90 000 de lei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: evenimentul.md

Pentru a contribui la dezvoltarea sectorului de pomușoare în Republica Moldova, Fundația HEKS Moldova a inițiat implementarea proiectului „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare”, care planifică să aibă ca beneficiari peste 1200 de producători de pomușoare din Centrul și Nordul Republicii Moldova.

Proiectul este motivat de existența mai multor probleme în acest domeniu, spun specialiștii. Printre acestea se numără spectrul sărac de soiuri existente și omologate, potențialul de productivitate scăzut al soiurilor omologate până în prezent. În așa fel, Proiectul AMIB are ca scop îmbunătățirea calității și sortimentul materialului săditor prin cofinanțarea creării pepinierelor noi de arbuști fructiferi sau cofinanțarea pepinierelor deja existente în Republica Moldova.

Criterii de eligibilitate pentru selectarea beneficiarilor:

În calitate de beneficiar al granturilor de cofinanțare pentru creare a pepinierei de arbuști fructiferi pot fi întreprinderile agricole din zonele de Centru și de Nord ale Moldovei, care întrunesc următoarele criterii de eligibilitate:

  • Să reprezinte o entitate legală precum întreprinderi private (GȚ, SRL, ÎI etc…), înregistrată în zonele rurale ale Republicii Moldova, care deține activitate de producere a materialului săditor sau care deține plantație industrială de arbuști fructiferi mai mult de șase ani;
  • Să posede cel puțin trei ani de experiență în producerea materialului săditor bacifer sau patru ani de experiență în producerea pomușoarelor;
  • Să posede bilanț contabil sau declarație de venit pentru ultimii trei ani aprobat de către Departamentul de Statistică;
  • Să posede un specialist/agronom pentru supravegherea pepinierei și care deține diplomă de studii superioare în domeniul horticol, agronomic sau alte domenii de specializare relevante.

Cerințe obligatorii la crearea sau modernizarea pepinierelor de material săditor bacifer:

  • În Pepinieră poate să fie înmulțită una sau mai multe culturi din cele mai răspândite în Moldova: coacăză neagră/roșie, zmeură, agriș, căpșun, scoruș negru (aronia), cătină albă, mură, corn și goji.
  • Pepiniera trebuie să conțină soiuri înalt productive, care vor corespunde condițiilor pedo-climaterice ale Republicii Moldova, soiuri cerute pe piața națională sau cea internațională, omologate sau soiuri în ultimul an de testare și care urmează să fie introduse în Registrul de Stat al Soiurilor de Plante în 2017.
  • Pepiniera deja existentă obligatoriu trebuie să fie certificată, cu drept de vânzare a materialului săditor.
  • Pepiniera nou creată urmează să obțină toate actele necesare pentru dreptul la vânzare a materialului săditor bacifer.

Nu se vor cofinanța:

  • Așa zisele „pepiniere” pe care producătorul folosește cu scop de a culege producția de fructe, astfel diminuând  calitatea materialului săditor.
  • pepiniere deja existente, care nu respectă tehnologia de cultivare.
  • hale/încăperi pentru păstrarea materialului săditor.
  • plantația mamă de altoi.
  • laborator de testare și devirusare a materialului biologic precum si secții de înmulțire a clonelor obținute folosind cultura de meristeme apicale.
  • mașini și utilaj agricol utilizat la prelucrarea solului în pepinieră;
  • costuri pentru acoperirea datoriilor, amenzilor, penalităților anterioare impuse beneficiarului de grant.

Mărimea grantului și limita per beneficiar. Limita Bugetului

CCA va acorda două granturi în valoare de 50% din valoarea totală a Proiectului, dar nu mai mult de 90 000 MDL per beneficiar, pentru următoarele sectoare tehnologice ale pepinierei:

# laborator IN VITRO;

# marcotieră pentru obținerea materialului săditor de mur;

# drajoniera pentru obținerea drajonilor săditor de zmeur și mur;

# stolonieră pentru obținerea stolonilor de căpșun;

# plantația- mamă de butași de coacăz, agriș, scoruș negru, cătină albă, corn, goji;

# răsadnițe pentru creșterea plantulelor (din semințe);

Suma totală acordată de CCA  pentru două granturi constituie 180 000 MDL.

Detalii despre modalitatea de depunere a cererilor de înscriere pentru obținerea unui grant puteți afla aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente