După mii de kilometri, zboruri și o dorință puternică de a descoperi plaiuri noi, Lena și Vivien, doi bloggeri din Franța, au vizitat pentru prima dată România și Moldova. Cum le-a părut acestora zonele pitorești și capitalele agitate, aflați mai jos.
Așa cum nu știau nimic despre România decât de pe rețelele sociale și de pe sursele media, asta era imaginea prestabilită pe care o aveau: „România: Țara care constă din munți plini de urși, cu gheare mari și păduri întunecate cu vampiri în ele. În mijlocul a tot, un vechi domn super frumos care deține o furcă, zâmbind lângă căruța și calul său și oferind sticlă de alcool de prune de 50° . Niște țigani cântă dintr-o remorcă, în timp ce câinii vagabonzi scotocesc în gunoi.”
Deși, de fapt, România le-a părut că are și aceste aspecte, au găsit și altele, mult mai pozitive. „Toate orașele vizitate sunt frumoase! România a fost o surpriză pentru mine, eu sunt foarte fericit că am fost. Am de gând să mă întorc, pentru a vedea păsările din delta Dunării și arhitectura de lemn din regiunea Maramureșului.”
Primul oras pe care l-au vizitat a fost Cluj-Napoca: „colorat, se mișcă, oamenii sunt prietenoși, iar arhitectura este super drăguță”.
După Cluj, tinerii au vizitat Sibiul. „Din moment ce a fost Capitala Culturală Europeană în 2007, Sibiul este un oraș vibrant. Acolo sunt tot timpul festivaluri, concerte și expoziții. Ne-a plăcut să hoinărim pe străzile medievale.”, au scris Lena și Vivien.
Următorul oraș a fost Sighișoara. „O mică localitate colorată și jovială”.
Următoarea destinație: Brașov. „Este orașul ideal pentru persoanele care doresc să experimenteze atât în oraș și la țară. La fel ca și Edinburgh, este un oraș cultural, în cazul în care există viață de student și de muncă, și, în același timp, este un oras relaxant, înconjurat de dealuri verzi. Mi-a plăcut asta.”
Peste 5 zile, bloggerii au ajuns la București. „Mulți turiști și români ne-au zis că este un oraș gri și urât și ne-au asigurat că nu ne va fi pe plac. Doar că noi l-am găsit un oraș foarte frumos. Desigur, există locuri urâte, dar așa e în toate capitalele. Ne-a placut arhitectura, atmosfera, și parcurile.”
Ultimul oraș din România a fost Iași. „Puteți vedea biserica Trei Ierarhi cu fațada complet decorată cu piatră sculptată. Și Palatul de Cultură, care seamănă cu un castel din Shrek.”
Când au fost întrebați dacă vor vizita toate țările Balcanice, a urmat întrebarea: „Chiar și Moldova?“ Când tinerii au spuns că nu o vor vizita, gazda lor a zis: „Este amuzant, toată lumea planifică să viziteze Balcanii, dar nimeni nu vrea în Moldova.”
Deși nu au intenționat să viziteze Moldova, deoarece nu este nimic de văzut, ei totuși au acceptat provocarea și au mers în mica țară de lângă marea România.
„Moldova este o țară extrem de săracă, situată între România și Ucraina, adică între Rusia și Uniunea Europeană. Climatul politic nu este foarte favorabil și există o mulțime de corupție. După indicele de dezvoltare umană (IDU) este situată după Vietnam, iar PIB-ul pe cap de locuitor este același cu cel al Sudanului. Pe scurt, nicio mirare că milioane de moldoveni să lucreze în străinătate.”
Încă un lucru surprinzător pentru Lena și Vivien a fost Transnistria. Aceasta are o stare destul de ciudată, după părerea lor, pentru că nu a fost recunoscută pe plan internațional. „Transnistria este ultimul teritoriu sovietic. Mic exemplu: există o statuie a lui Lenin în afara sediului central al Sovietului Suprem. Pe scurt, nu ne-am dus acolo, părea prea vechi și prea periculos.”
Deși Moldova a fost vizitată numai ca o provocare, nu a fost o dezamăgire totală pentru bloggeri, dar totuși teritoriul de peste Prut a fost mult mai impresionant pentru ei.