„Je pense donc je suis”. 60 de tineri din 6 țări diferite s-au adunat în Moldova pentru un schimb intercultural

Foto: facebook/ Svetlana Macrinici

În perioada 4-15 august, la Chișinău, a avut loc un proiect marca Erasmus+, cu genericul „Je pense donc je suis” (n.r. cuget, deci exist). 60 de tineri din 6 țări diferite au fost implicați în activități, dezbateri și ateliere creative bazate pe tema migrării.

Proiectul care i-a implicat pe cei 60 de tineri a fost organizat de Asociația pentru Educație și Dezvoltare LIED în colaborare cu Harmonie Amis de l’Est. Primele relații ale acestor două asociații s-au creat încă din anul 2015, când au participat în ansamblu, pentru a câștiga un proiect Erasmus+. În 2017, le-a reușit să beneficieze de două: unul a fost organizat în Belgia între 3 și 14 iulie, iar al doilea este organizat în prezent, în Moldova.

facebook/Svetlana Macrinici

„Je pense donc je suis” reunește tineri participanți cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani din Belgia, Georgia, Rusia, Spania, Italia și Moldova. Aceștia sunt implicați zilnic în 6 ateliere de lucru, conduse de voluntari de la Academia de Arte.

Problema socială în jurul căreia gravitează activitatea proiectului este migrarea, care îi afectează pe toți tinerii implicați. Participanții din Moldova, sunt copii cu unul sau ambii părinți plecați peste hotarele țării, aceasta fiind principala temă abordată de ei în activități. Celelalte țări, precum menționează mentorii, au viziuni complet diferite asupra acestui fenomen social. De exemplu, Georgia reprezintă tema migrării prin război, iar Italia arată cum aceasta împiedică dragostea.

facebook/ Svetlana Macrinici

Scopul final al tinerilor este crearea unui spectacol cu durata de 30 de minute, care va îmbina și va reflecta toate viziunile asupra plecării peste hotare cu scopul traiului permanent.

Participanții internaționali, au rămas încântați de ospitalitatea Moldovei și de proiectul la care au fost invitați. Câțiva dintre ei și-au împărtășit impresiile pentru #diez.

„Mă simt foarte confortabil. Oamenii de aici mi-au arătat o mulțime de lucruri noi: în domeniul actoricesc, profesional, oriunde aș merge, oricum ajung să învăț ceva nou. Mi-au arătat cu toții o istorie grandioasă. Istoria mea din 2017. Și acest lucru îl simte fiecare dintre participanți. ”, a zis Irakli Kimeridze, din Georgia.

„Nu dorim niciodată să dormim. Dorim să discutăm continuu. Stăm noaptea în curte, uneori chiar până la orele 6 ale dimineții și nu ne pasă deloc de odihnă. Proiectul acesta ne-a unit foarte mult.”, ne-a povestit Salamina Chitadze.

„Este un proiect minunat. De ce? Pentru că aici este posibilitatea să împărtăși bogățiile culturale cu participanții din diferite țări și fiecare se ocupă de ceva diferit: dansuri, teatru, cântece, etc. Și din fiecare domeniu poți găsi ceva nou pentru tine”, a remarcat Evghenii Gurevici, din Rusia.

 

„Învățăm multe despre cultură, cultura noastră, cultura lor… Aceasta ne schimbă viziunea tuturor asupra vieții la general. De asemenea, este interesant pentru că putem să și ne distrăm împreună, să învățăm limbi, să încercăm să ne înțelegem.”, a zis participanta din Belgia, Anne-Sophie Perez.

„Este primul proiect de la Erasmus+ la care particip și sunt foarte mulțumită. Când discutam despre migrare, am înțeles că aceasta nu există bună sau rea, este simplu un fenomen social, care poate avea motive diverse, atât pozitive, cât și negative. În fiecare zi te regăsești cu oameni din țări diferite și înveți mereu ceva nou. De exemplu, eu am învățat puțin franceza, georgiana, spaniola, în fiecare limbă câteva fraze. Noi suntem mereu împreună, dansăm, cântăm și pentru a ne înțelege reciproc, nici nu sunt necesare cuvintele”, a împărtășit Xenia Nani, din Republica Moldova.

Sâmbăta, tinerii au vizitat Orheiul Vechi, unde au interpretat cântecul „Răsai”, în 6 limbi diferite. La închiderea proiectului, participanții vor prezenta produsul final – spectacolul de jumătate de oră, care va reflecta toate temele atinse în timpul activităților sale în cadrul proiectului „Je pense donc je suis”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Liuba Țobenco
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente