Începe turul doi al admiterii în școlile profesionale. Iată ce domenii au rămas neacoperite

bucatari
Foto: gazetadesud.md

Peste 3 400 de candidați sunt așteptați la studii în școlile profesionale din republică în turul doi al admiterii. Tinerii sunt invitați să se înscrie între 16-25 august și să-și aleagă o meserie care să le aducă satisfacție și șanse de angajare în câmpul muncii.

Meseriile care au rămas încă neacoperite sunt cele din domeniul agriculturii și construcțiilor, în special în școlile profesionale din raioane. Există încă locuri disponibile pentru meserii solicitate pe piața muncii și predate prin sistem dual, adică atunci când 30% se studiază la școală, iar 70% la întreprindere. La Școala Profesională din or. Nisporeni, de exemplu, au rămas neacoperite locurile pentru meseria cizmar-confecționer încălțăminte, precum și cea de cultivator.

La popul opus se numără meseriile din domeniul serviciilor și prelucrării alimentelor. Ca și în alți ani, bucătarii, chelnerii, cusătorii, dar și electricienii, lăcătușii sunt în topul preferințelor. Multe dintre aceste meserii, în special în școlile profesionale din capitală, au fost acoperite în totalitate în turul întâi de admitere.

Potrivit lui Silviu Gîncu, Șef Direcție ÎPT la Ministerul Educației, această tendință denotă o discrepanță dintre cererea pieței muncii și interesul tinerilor pentru diverse domenii. „Este important să continuăm eforturile de orientare în carieră a tinerilor, pentru a-i ghida să aleagă meserii și domenii solicitate pe piața muncii. Ne referim în special la domeniul IT, dar și cel auto și agricol.”

Turul întâi al admiterii în învățământul profesional tehnic s-a desfășurat în perioada 17 iulie-12 august. În total, în această perioadă planul de admitere pentru școlile profesionale a fost realizat în proporție de circa 50%. În următoarele două săptămâni se va desfășura cel de-al doilea tur al admiterii.

În primul tur al admiterii la studii în învățământul profesional tehnic au fost depuse circa 4,400 de cereri în centrele de excelență, 5350 în colegii și 6785 în școlile profesionale.

La concursul de admitere în învățământul profesional tehnic sunt invitați să participe absolvenții de gimnaziu, cu Certificat de studii gimnaziale; absolvenții de liceu, cu Diplomă de Bacalaureat; absolvenții școlii medii generale, cu Atestat de studii; absolvenții cu Certificat de studii liceale sau echivalente acestora.

Lista completă a meseriilor pentru care se desfășoară turul doi al admiterii în școli profesionale și centre de excelență este disponibilă pe portalul www.ipt.md.

Taguri: #Admitere 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente