(foto) Cum este să strângi peste 80 de oameni la o proiecție de film în aer liber și să aduni bani pentru o cauză caritabilă

andreea1

Sâmbăta trecută, 12 august, pe la ora 19:00 începea să se adune lume în Parcul Butoiaș de la Buiucani. Toți urmau săgețile și afișele colorate de pe trotuare și stâlpi, cu inscripția „FILM”, ce indicau intrarea în Cinematograful în aer liber de la Buiucani. Mai jos, aflați cum s-a desfășurat evenimentul din perspectiva organizatorilor.

La 19:30 am urcat pe scenă pentru a face o mică descriere a echipei, proiectului și cauzei noastre, îndemnând invitații să doneze pentru a ajuta familia Pruteanu din satul Lăpușna, raionul Hîncești. Apoi, psihologa Nelea Panfil de la organizația KeyStone Moldova a vorbit  detaliat despre situația acestei familii nevoiașe. Filmul „Silver Linings Playbook” a început la ora 19:50, când încă era luminos afară și s-a sfârșit la ora 21:30.

O listă a lucrurilor care au depășit așteptările:

# Noi, organizatoarele, ne împăcasem deja cu idea că oamenii vor fi indiferenți la anunțurile lipite și desenate pe asphalt, însă nu a fost așa – au venit cam 80 de persoane ca să vizioneze filmul propus de noi (ceea ce a reprezentat un record pentru noi).

# Cele două borcănașe ale speranței, cu puțin noroc, vor fi umplute pe jumătate. De fapt, la sfârșitul filmului, cele două erau pline-ochi, având un conținut de 1743 de lei (din cei 10.000 propuși).

andreea4

# Vizitatorii vor fi plictisiți și neinteresați de filmul care urma să fie derulat. În realitate, pe tot parcursul proiectării se auzeau chicote de râs, amuzament și interes.

# Cei din ultimele rânduri nu vor putea privi filmul din cauza luminii soarelui încă neapus. După 20 de minute de la începerea filmului, calitatea imaginilor era extraordinară, totul se vedea clar.

andreea3

# Oamenii veniți vor privi sceptic la scopul proiectului nostru, cel de a ajuta mama celor 5 copiii din satul Lăpușna. Nu a fost nici pe departe așa. Toți erau deschiși donării.

# Credeam că gustările nu sunt un lucru important la un eveniment, însă ne-am înșelat. Popcornul și filmele sunt două lucruri ce nu merg unul fără celălalt.

andreea2

Tinerii au vizionat filmul „Silver Linings Playbook”, premiat la Oscar. Banii au fost colectați pentru familia Pruteanu. Cazul a cutremurat o țară întreagă: o familie formată din 6 membri, dintre care 5 copii minunați și mama lor. Tatăl acestora a decedat, iar ei trăiesc în chirie, deoarece bunicii nu-i recunosc ca membri ai familiei. Mama, Angela Pruteanu mai găsește puteri pentru a crește un copil cu dizabilități.

Acesta a fost primul, dar nu ultimul eveniment organizat de Funds to Specials cu scop caritabil. Mai de grabă, a fost un „eveniment de experiment” pentru a acumula experiență, pentru a face cunoștință cu detaliile care trebuie luate în calcul. Iar în timpul apropiat se anunță un Movie-Night de excepție, care nu trebuie ,sub nici o formă, ratat.

andreea5

Autoare: Andreea Surugiu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente