A început al II-lea tur al admiterii la colegii și centrele de excelență. Care sunt specialitățile din topul preferințelor

ccc1
Foto: colegiuldeconstructii.wordpress.com

În urma studiilor gimnaziale este dificil să te hotărăști ce să faci mai departe și de care profesie să-ți legi viața. Dacă ți s-au schimbat prioritățile, iar pendulul decizional oscilează deja în altă direcție, nu ezita să participi în turul II de admitere la colegii și centrele de de excelență. Turul II se desfășoară în perioada 9-12 august, prima etapă a campaniei de admitere pentru acest tip de învățământ s-a desfășurat în perioada 17 iulie-5 august.

Mai ai oportunitatea să prinzi un loc finanțat de stat. Potrivit Ministerului Educației, planul de realizare a locurilor bugetare pentru centrele de excelență și colegii a fost îndeplinit la prima etapă în proporție de peste 80%.

În topul preferințelor se numără specialitățile din domeniul Turism, Pogramarea și analiza produselor de program, Arhitectura, precum și cele din domeniul medicinei, în baza studiilor gimnaziale. La aceste specialități cota de participare depășește doi candidați pe un loc. Prioritate au candidații cu cea mai mare medie de concurs, precum și cei din categoriile prevăzute de legislație.

Totodată, o concurență sporită se atestă și la unele specialități din domeniul Economie și Finanțe, Transport, Asistență Socială, Servicii Administrative și de Secretariat.

Printre cele mai solicitate instituții de învățământ sunt CE în Tehnologii Informaționale și Comunicații, CE în Economie și Finanțe și CE în Medicină și Farmacie. Majoritatea locurilor acoperite sunt în baza studiilor gimnaziale, iar cele neacoperite – în baza studiilor liceale, inclusiv la specialitățile cu frecvență redusă.

Campania de admitere în învățământul profesional tehnic se desfășoară în două etape. Pentru colegii și centre de excelență, etapa I de admitere a avut loc între 17 iulie-5 august, iar concursul repetat se desfășoară între 9-12 august. Pentru școlile profesionale, prima etapă a avut loc între 17 iulie-12 august, iar concursul repetat pentru locurile neacoperite se desfășoară între 16-25 august.

La concursul de admitere în învățământul profesional tehnic sunt invitați să participe:

# absolvenții de gimnaziu – cu Certificat de studii gimnaziale;

# absolvenții de liceu – cu Diplomă de Bacalaureat;

# absolvenții școlii medii generale – cu Atestat de studii;

# absolvenții cu Certificat de studii liceale sau echivalente acestora.

Taguri: #Admitere 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente