23 de copii din tabără de odihnă „Dumbrava”, amplasat în satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă, au ajuns la spital cu simptome de infecţie alimentară acută. 12 dintre ei sunt trataţi ambulator, iar 15 spitalizaţi.

Imediat a fost creat grup de lucru la inițiativa ANSA pentru investigarea cazului apariţiei toxiinfecţiei alimentare. În urma investigaţiilor întreprinse s-a constatat că prepararea produselor alimentare se face de către SRL „Prăjitura magică” – câştigători de licitaţie. Tot personalul implicat la prepararea bucatelor are studii în domeniu, toţi au trecut controlul medical.

Produsele alimentare sunt însoţite de acte ce confirmă proveniență şi calitatea lor, cu respectarea condiţiilor termice de păstrare. Blocul alimentar al taberei este renovat şi se află în stare bună. Produse alimentare se păstrează în depozit cu secţii pentru categorii de produse diverse (depozit pentru legume, produse lactate, produse din carne, pentru fructe ş.a.). De asemenea, în blocul alimentar este respectat fluxul tehnologic, asigurat cu secţii pentru produse din carne, lapte, legume, secţia fierbinte, spălătoria. Încălcări de ordin sanitar şi tehnologic nu au fost depistate.

Inspectorii au prelevat probe de produse alimentare din care au fost preparate bucate şi probe de sanitaţie.

Toate probele au fost transportate în IP CRDV Chişinău pentru investigaţii necesare.

Conform informaţiilor medicilor, parvenită azi dimineaţă, la ora 8.00, starea copiilor este satisfăcătoare, ei urmează a fi externaţi.