Situația persoanelor tinere din Moldova: Dacă nu 881.180 tineri contează atunci cine?

tinericollage2

Dacă azi nu, atunci maine am ratat. Din 2004 încoace suntem mai puţini cu 21,7% tineri sau cam cu vreo 23 mii mai puţini anual. Fiecare al treilea om din ţară pe care îl întîlniţi e tînăr. E tînăr, deci e o resursă care creează suficiente abilități pentru piața muncii secolului XXI, are gîndire critică, creativitate, management, inteligență emoțională și capacitate de a negocia. Circa 18,6 % din tineri sunt în inima Moldovei, în Chișinău. Ceilalți, aproape câte 4,0% îi găsiți în Bălți, Cahul, Hîncești, Ungheni și Ialoveni.

Ei sunt generaţia care susţin acum şi urmează să suţină un număr mare de populaţie inactivă, destul de mare, printre cele mai mari din Europa. Cum? Fiecare al doilea potenţial (tânăr) este din mediul rural, acolo unde oportunităţile „înfloresc” direct proporţional cu numărul celor care pleacă. Rata de părăsire timpurie a sistemului educaţional este de peste trei ori mai mare în rândul tinerilor de la sate faţă de tinerii de la oraşe (28,7% faţă de 8,8%). Motivele principale invocate de tineri sunt: responsabilităţile familiale (23,6%), dificultăţile legate de finanţarea studiilor (19,9%), lipsa/ pierderea interesului faţă de studii (14,9%), dorinţa de a lucra (10,7%), dificultăţi în însuşirea obiectelor (9,8%) şi căsătorie (7,1%)[1].

Suntem în topul ţărilor care se scufundă demografic, ori care altă categorie de populaţie are cheia la ea? Tineri din întreaga lume se plâng pentru că au dificultăţi în a găsi un loc de muncă şi un loc de trai, iar drumul spre o viaţă normală este din ce în ce mai complicat. Multe din ele pot fi puse pe seama politicilor care favorizează politicile pentru adulţi şi nu neapărat pentru ei. Perdanţi sunt tinerii. În Moldova peste 85% la sută din tineri câştigă sub media salariului pe ţară, inclusiv peste 60 la sută sub 3000 lei. Aproape 9 la sută din tineri trăiesc sub pragul naţional absolut al sărăciei.

328,9 mii tineri (15-29 ani) în anul 2016, nu învățau și nici nu lucrau. Fiecare al 2-lea tânăr de această vârstă. Aproape fiecare al treilea lucra peste hotare (38,9%), fiecare al patrulea nu dorea să lucreze îngrijind de familie (25,3%), majoritatea femei și 17,1% erau în țară dar nu doreau să lucreze având de lucru peste hotare sau intenția să plece. Cam atât…restul 6 la sută din ei – șomeri.

Şomajul în rândul tinerilor este dublu faţă de cel în rândul adulţilor. Fiecare tânăr șomer reprezintă nu numai o risipă uriașă de capital uman pentru prezent, dar și o influență asupra generației copiilor săi și asupra modului în care își vor trăi viața. O generaţie la risc: tineri şi fără lucru. Excluși de pe piața muncii, excluși din educație. O generaţie invizibilă. Costuri sociale și economice pentru țara noastră. Ce facem cu ei?

Europa cumpără intelegenţă. În jur de 15% din totalul tinerilor de 15-29 ani sunt plecaţi peste hotare la lucru sau în căutare de lucru. Ceea ce înseamnă cam peste 350 tineri plecați în fiecare zi. Nemulţumiţi de perspectivele angajării în câmpul muncii din Republica Moldova a fost pentru mulţi prima soluţie. Și dacă vor lăsa ţara asta în mâna celor care pe care îi vedeţi în fiecare zi în ziare şi la televizor? Fiecare al doilea tînăr (46,6%) consideră că scopul principal în viaţă este de a forma o familie fericită, 1 din 4 – a face carieră profesională sau a câştiga mulţi bani. Dar ce vom face cu banii într-o ţară scufundată?

Americanii învaţă, englezii învaţă, cum ar fi să vezi că şi ai noştri tot, în aceleaşi condiţii?!

Cum ar fi să ştii că statul aude şi susţine potenţialul care e azi şi e acum?!

Cum ar fi să ştii că eşti apreciat şi promovat la tine acasă?!

Cum ar fi să crezi că şi un tînăr poate?! …doar trebuie să i se ofere oportunitatea.

Cum ar fi să vezi cum tinerii inlocuiesc o clasă politică compromisă?!

Cum ar fi să valorificăm orice şi tot ce au în capul lor?!

Suntem tineri. Despre noi se spune că ştim ce vrem de la viaţă, de la noi. Noi ştim că independenţa şi libertatatea are un preţ, avem libertatea pe care mulţi din cei ce tremură după fotolii nu o au. E vîrsta cînd avem puterea să spunem nu şi da, cînd visele devin planuri, schiţele devin proiecte. Ştim bine că totul abia începe şi avem toată puterea să schimbăm ceva. În multe feluri suntem generaţia cea mai numeroasă și norocoasă de oameni tineri care a existat vreodată. Fiecare din cei 881,2 mii de tineri sunt plini de:

Aspiraţie

Imaginaţie

Generaţie
Inspiraţie

Demonstraţie
Emanaţie

Informaţie
Conspiraţie
Ocupaţie
Implicaţie
Explicaţie
Complicaţie
Educaţie
Atenţie

Construcţie
Deducţie
Vocaţie

Intenţie
Direcţie

Aveţi grijă de ei să nu se umple de…
Emigraţie

P.S: Pentru toţi acei tineri care care cred că vom progresa şi ţara asta are scăpare, Pentru toţi tinerii frumoşi care mişcă lucrurile înainte, aici acasă.

Text de Nadia Cojocari, opinia personală și nu neapărat a instituției pe care o reprezintă

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente