Fără slujbe religioase la 1 septembrie. Un activist înaintează o petiție Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

preot
Foto: diez.md

Un activist civic vrea să înainteze o petiție Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Drept focar al nemulțumirii sale îl constituie slujbele oficiate de clerici, la manifestarea festivă din 1 septembrie, în unele instituții de învățământ.

„Eu consider că slujbele la început de an școlar trebuie făcute în locașuri de cult, iar nu în cadrul școlilor laice. Dacă sunteți de acord, semnați această petiție pe care o voi duce mâine la Ministerul Educației”, spune Rodion Gavriloi. Activistul invocă, drept bază a petiției sale, încălcarea Art.135 din Codul Educației, care obligă personalul didactic, ştiinţifico-didactic, ştiinţific şi de conducere să nu facă şi să nu admită în procesul educaţional propagandă şovină, naţionalistă, politică, religioasă sau militaristă.

Rodion consideră că prezența clerului și manifestarea cultului (slujbele oficiate) la careurile din școlile de stat, adică laice, încalcă dreptul la libertatea religioasă al copiilor cu educație ne-ortodoxă, precum și drepturile părinților și ale rudelor acestora, care achită impozite pentru întreținerea școlilor de stat. În petiția sa, acesta solicită emiterea unui ordin ministerial, disponibil și pe site-ul edu.gov.md, prin care Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ar reconfirma laicitatea și imparțialitatea instituțiilor de învățământ de stat, interzicând orice manifestare a cultelor religioase în cadrul acestora la careurile de 1 septembrie.

Puteți semna petiția aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente