BNM: Până la sfârșitul lunii octombrie ar trebui să fie terminat cel de-al doila raport Kroll

krollmoldova
Foto: Kroll PC: moldova.org

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că reprezentanții firmei Kroll, care au efectuat recent o vizită la Chișinău, au menționat că planifică să finalizeze cel de-al doilea raport până la sfârșitul lunii octombrie 2017. BNM intenționează să publice rezumatul documentului până la finele anului, ținând cont de aspectele de confidențialitate.

Reprezentanții firmelor Kroll și Steptoe & Johnson s-au aflat pe 20 iulie într-o deplasare la Chișinău, unde au avut întrevederi cu reprezentanți ai Băncii Naționale, Procuraturii Anticorupție, Centrului Național Anticorupție și Agenţiei Recuperarea Bunurilor Infracţionale. În cadrul acestor întâlniri s-a convenit asupra unei strategii globale de recuperare a activelor delapidate, prin care să se asigure pe viitor o strânsă cooperare și un schimb de informații pentru a permite o eficiență maximă a măsurilor de recuperare și a întruni probe în susținerea acțiunilor penale ce pot fi intentate pe plan internațional, scrie MOLDPRES.

Strategia este axată pe inițierea, până la sfârșitul anului curent, a procedurilor judiciare în principalele jurisdicții, în care au fost urmărite fondurile delapidate sau localizați răufăcătorii (și alte persoane implicate), precum și afacerile acestora, menționează BNM. În plus, vor fi inițiate proceduri împotriva persoanelor terțe pentru a permite dezvăluirea informațiilor și documentelor suplimentare, necesare urmăririi restului fondurilor furate.

La sfârșitul lunii iunie, BNM anunța că validarea strategiei de recuperare a fondurilor delapidate din cele trei bănci este planificată în iulie 2017. Companiile Kroll și Steptoe & Johnson au prezentat, în aprilie acest an, un proiect de strategie pentru a iniția acțiuni în justiție în multiple jurisdicții, în vederea obținerii în continuare a informațiilor și recuperării activelor care au fost delapidate.

Companiile Kroll și Steptoe & Johnson efectuează cea de-a doua etapă a investigației privind frauda de proporții mari în sectorul bancar, ce a dus la prăbușirea la sfârșitul anului 2014 a trei bănci – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente