Subiectul care este discutat în diverse țări legat de circulația monetară este: ce e preferabil, să avem monede sau bancnote, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Fiecare din ele are avantajele și dezavantajele sale. Bancnotele sunt comode, însă se uzează rapid. Monedele sunt grele, dar au o durată de viață foarte lungă.

Spre exemplu, bancnota de un leu are o durată de viață sub doi ani de zile, iar o monedă de un leu va servi minim 25-30 de ani.

Cea mai mare problemă a circulației monetare sunt costurile de înlocuire a bancnotelor și monedelor uzate.

În prezent, datorită creșterii atât nominale, cât și reale a veniturilor populației, avem o explozie de utilizare, respectiv înlocuire a bancnotelor de un leu. Circa 75% din toate costurile de înlocuire a bancnotelor suportate de Banca Națională sunt legate de înlocuirea bancnotelor de un leu.

Ce facem? Care este pragul când trecem de la bancnotă la monedă

Conform cercetărilor științifice și experienței internaționale, Băncile Centrale ale diverselor țări folosesc așa numitul model D-metric atunci când decid ce să introducă în circulație, bancnotă sau monedă.

Se consideră că nominalul maxim al unei monede trebuie să fie egal cu cel puțin a 50-a parte din salariul mediu zilnic D/50. Astfel, în 2004 salariul mediu lunar în Moldova constituia 1.103 lei. Iar a 50-a parte din salariul zilnic era 0,98 lei. Atunci Moneda maximă care trebuia să fie în circulație la acea vreme era de UN LEU.

Tot acest model spune că bancnota cu valoarea minimală nu trebuie să fie mai mică decât a 20-a parte din salariul mediu zilnic D/20. În 2008 salariul mediu lunar în Moldova era 2.530 lei, iar a 20-a parte din salariul mediu zilnic constituia 5,62 lei. Deci bancnota minimă din 2008 trebuia să fie bancnota de 5 lei.

Deci, în perioada 2004-2008, Moldova, conform modelului D-metric, trebuia să înlocuiască bancnota de un leu pe moneda de un leu.

Întârzierea acestei înlocuiri a adus la costuri suplimentare de cel puțin 7 milioane USD în această perioadă. Dacă până în 2011 această întârziere în înlocuire nu a avut un impact considerabil asupra costurilor suportate de Banca Națională, atunci după 2011 costurile cu înlocuirea bancnotei de un leu au crescut exponențial.

Dacă nu realizăm înlocuirea imediată a bancnotei de un leu, atunci riscăm să pierdem între 15 și 25 de milioane de lei anual, doar din înlocuirea bancnotelor de un leu uzate.

Autoritățile monetare ale Moldovei sunt în întârziere cu înlocuirea bancnotelor în monede. Dacă urmărim atent graficul, atunci putem constata ușor că în perioada 2015-2017 trebuia să demareze procesul de înlocuire a bancnotei de 5 lei cu cea a monedei de 5 lei.

Însă ținând cont de specificul nostru, putem concluziona că Banca Națională urmează cel târziu în acest an să introducă în circulație monede de 1 și 2 lei, iar în următori trei-cinci ani să introducă monede de 5 și 10 lei.

Text de IDIS Viitorul