În scuarul Ghibu ar fi trebuit să se construiască un depozit. Consilierii au anulat decizia, iar spațiul rămâne în proprietate municipală

vk
Foto:Facebook/Victor Chironda

În scuarul Ghibu, spațiul din spatele Muzeului Naţional de Artă, reînvierea căruia este una dintre ideile de proiect propuse pentru a primi finanţare din fondul Bugetului Civil, ar fi trebuit să se construiască un depozit de păstrare a patrimoniului cultural al Muzelui Național de Artă. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Municipal încă pe 19 noiembrie, 2015. Totuși, la insistențele consilierilor, decizia a fost anulată ieri, iar spațiul rămâne în proprietate municipală.

Potrivit deciziei din 2015, terenul scuarului ar fi trebuit să fie transmis către Muzeul Național de Arte pentru construcția unui depozit, cu strămutarea monumentului existent. Atașăm decizia:

Consilierii municipali au anulat ieri decizia din 2015, iar scuarul Ghibu rămâne în proprietate municipală și va fi amenajat cu bănci și utilități pentru folosire publică.

Amintim că, în cadrul apelului făcut de Primărie pentru depunerea proiectelor spre finanţare din fondul Bugetului Civil, activistul Victor Chironda a propus reînvierea acestui scuar.

„E regretabil faptul că în orașul Chișinău spațiile publice urbane, din cauza lipsei de atenție și protecție din partea Primăriei, sunt supuse constant încercărilor de acaparare și „valorificare”.

E regretabil, de asemenea că oamenii care se presupune că ar trebui să apere centrul istoric al orașului, se ocupă cu „valorificarea” acestuia.

Cred că e timpul să punem punct acestor practici și să inițiem un moratoriu total asupra înstrăinării spațiilor publice din oraș și transformării lor în șantiere de construcție”, a fost reacția activistului Victor Chironda atunci când a aflat de existența deciziei din 2015.

Depunerea proiectelor se face până pe 1 august. Potrivit informației prezentate de primărie, din bugetul civil vor fi finanţate proiectele prioritare ale Primăriei municipiului Chişinău, dar cu implicarea şi la solicitarea reprezentanţilor societăţii civile. Proiectele vor fi clasificate în două categorii – proiecte mari şi proiecte mici. În anul curent, valoarea proiectelor mici va fi cuprinsă între 10 – 30 mii lei, iar valoarea proiectelor mari variază între 150 – 300 mii lei. Pentru a solicita finanţare pentru realizarea unui proiect mic, grupul de iniţiativă trebuie să aibă susţinerea a cel puţin 50 de cetăţeni, iar pentru finanţarea unui proiect mare, e necesară susţinerea a cel puţin 100 de persoane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente