Recomandări: Ce trebuie să știi atunci când te pornești la o campare cu cortul

6PIG1JQLBY
Foto: Ben Duchac

Camparea cu cortul reprezintă o alternativă pentru tinerii îndrăgostiți de călătorii, care doresc să viziteze cât mai multe locuri posibile cu un buget mai redus. Deși e foarte populară la moment, camparea cu cortul presupune și unele riscuri, pe care le poți evita dacă ai grijă să pui la punct orice detaliu ce ține de locația aleasă, numărul de persoane cu care mergi, cât și detaliile ce țin de caracterul vremii pentru a lua echipamentul corespunzător.

Este imposibil să te plictisești atunci când decizi să te pierzi în natură. Mulți preferă să lipsească din orașe mai multe zile la rând, optând pentru a-și petrece nopțile la cort. În acest context, Societatea pentru protecția păsărilor și a naturii oferă o serie de recomandări, de care ar trebui să ții cont atunci când te aventurezi într-o escapadă cu cortul.

# Camparea în natură nu e legală în toate situațiile. În majoritatea țărilor există multe terenuri private, așa că e nevoie de acordul proprietarului. Din punct de vedere juridic, cel care deține terenul e îndreptățit să știe cine petrece noaptea pe pământul lui și dacă el sau proprietatea nu se află în pericol în timpul vizitei noastre. Același lucru e valabil și pentru Republica Moldova, unde există mulți proprietari de terenuri. De obicei, o discuție amabilă rezolvă acest gen de chestiuni, dar e mai bine să nu insistăm dacă întâmpinăm rezistență.

# Camparea în natură înseamnă în primul rând estomparea în peisajul general. Din acest motiv, unele firme producătoare de corturi mizează pe culori șterse, de camuflaj sau o combinație între culoarea ierbii și a solului. Desigur că veți găsi și corturi de culori chiar stridente, însă acestea nu sunt preferabile. De aceea, majoritatea corturilor pe care le veți vedea în comerț par șterse ca aspect.

Pe lângă numărul de persoane care pot să încapă înăuntru (capacitatea), trebuie să ținem cont și de greutate (în cazul în care mizăm pe spinarea noastră pentru a căra tot ce avem). Ca regulă generală, un cort mai mare înseamnă și o greutate mai mare. Din acest motiv, trebuie să alegem ce este prioritar pentru noi.

# Contează și numărul intrărilor în cort: e bine să optați pentru două intrări, căci oferă o mai bună libertate de mișcare și astfel nu mai deranjați persoana alăturată atunci când ieșiți sau intrați.

# Ca regulă generală, este bine să ținem cont de direcția din care bate vântul: nu punem cortul în plină bătaie pentru că astfel va fi nevoit să depună mai multă rezistență. Îl vom instala cu unul din colțuri în bătaia vântului, iar acesta va aluneca pe pereți (care au suprafață mai mare) întocmai ca în cazul unei corăbii. Desigur că aceste situații vor fi rare, specifice zonelor de litoral sau stepelor deschise.  Sunt de preferat totuși locurile mai dosite, de exemplu un arbust sau un copac.

# Când îl vom strânge, vom avea grijă ca cortul să fie uscat. Dacă acest lucru este imposibil, atunci îl vom usca bine n condiții de casă înainte de a-l strânge și depozita pe o perioadă lunga. Este preferabil să instalăm cortul pe lumină, cu ceva timp înaintea apusului, mai ales dacă suntem începători. Pe întuneric riscăm să așezăm greșit cortul.

# Pe lângă cort, avem nevoie de un sac de dormit și saltea de tip izopren. Putem opta și pentru o saltea gonflabilă, mai ales dacă mergem cu copii, dar pentru o persoană adultă și nepretențioasă un sac de dormit și un izopren este mai mult decât ok. Putem lua un primus la care să gătim mâncare și veselă din aluminiu sau plastic, care are avantajul de a fi ușoară și comodă. E bine să avem întotdeauna la îndemână și un briceag.

# Camparea pe timpul nopții sună excentric, dar și chiar periculos pentru unii. Ne putem trezi cu oaspeți nepoftiți sau curioși. Un truc pe care îl putem folosi pentru a auzi din timp pașii vizitatorului este să punem crengi uscate și foșnitoare în jurul cortului sau pe cărările care duc spre cort. Sunetul crengilor uscate care se rup sub greutatea pașilor ar trebui să ne alerteze din timp. Totodată, nu vom lăsa pe jos mâncarea noastră, mai ales dacă avem și carne, sau grămezi de gunoaie. Bocancii, aparatele de fotografiat, hainele și alte lucruri mai importante se iau cu noi în cort.

# E bine să ne ferim de câinii sălbăticiți care păzesc stânele și turmele de oi sau umblă în haită. Preferabil este să avem asupra noastră un spray iritant cu care să-i îndepărtăm în caz că ne atacă. Nu uitați să aveți bateria la telefon cât se poate de încărcată și credit suficient pentru a suna la Poliție în caz de necesitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente