Reacția președintelui Dodon la decizia Curții Constituționale: Este o sfidare în adresa cetățenilor

dodon

Președintele Igor Dodon a reacționat la decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțional decretul privind organizarea referendumului consultativ.

„Ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Și au decis să blocheze acțiunile mele, trădându-și din nou slăbiciunea și teama. Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine”, a scris Igor Dodon într-o postare publică.

Dodon mai cred că CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, „probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului”.

În urma unei sesizări făcute de Partidul Liberal, Curtea Constituțională a decis astăzi că referendumul consultativ ce trebuia să se desfășoare pe 24 septembrie, nu va avea loc.
Motivul ce a stat la baza decizie Curții este faptul că întrebările reflectate în decretul preşedintelui depăşesc împuternicirile constituţionale ale şefului statului.

Amintim că Igor Dodon a semnat pe 29 martie un decret pentru organizarea unui referendum .La aceasta, cetățenii ar fi trebuit să răspundă cu „da” sau „nu” la următoarele întrebări:

# Doresc sau nu cetățenii să anuleze „legea miliardului”?

# Să i se ofere sau nu președintelui țării dreptul constituțional de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate?

# Doresc sau nu cetățenii să se reducă numărul de deputați în Parlament, de la 101 la 71?

# Vor cetățenii sau nu să se studieze în școli disciplina „Istoria Moldovei”?

Potrivit lui Dodon, referendumul trebuia să fie desfășurat pe 24 septembrie 2017.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente