Reacția Ministerului Sănătății privind procesele de judecată inițiate studenților care refuză să meargă la muncă după cum au fost repartizați

DSC_5038
Foto: usmf.md

Ministerul Sănătății a venit cu o reacție la faptul că mai multe procese judiciare au fost intentate unor studenți care au refuzat să meargă la muncă conform repartizării făcute de minister. Potrivit reprezentanților instituției, 103 astfel de chemări în judecate au fost făcute pe numele studenților care nu au respectat contractul semnat cu Ministerul Educației. Ei sunt obligaţi în acest caz să restituie cheltuielile pentru instruirea universitară, din contul bugetului de stat, şi postuniversitară în volumul calculat de minister.

 

„În scopul asigurării executării recomandărilor incluse în Hotărârea Curții de conturi nr. 39 din 21 iulie 2014 „Cu privire la Raportul auditului performanţei „Managementul resurselor umane al Ministerului Sănătăţii şi procedurile implementate de instituţiile medico-sanitare publice contribuie la gestionarea eficientă şi eficace a personalului medical?” și prevederilor punctului 4 al Hotărîrii Guvernului nr. 1396 din 24 noiembrie 2003, cu privire la instruirea medicilor şi farmaciştilor rezidenţi şi plasarea în câmpul muncii a tinerilor specialişti, în cazul nerespectării de către tinerii specialişti a contractului semnat cu Ministerul Sănătăţii, ei sunt obligaţi să restituie cheltuielile pentru instruirea universitară, din contul bugetului de stat, şi postuniversitară în volumul calculat de minister”, se specifică într-un comunicat publicat de instituție.

Potrivit sursei, în perioada mai – iulie 2017, au fost  înaintate o serie de acțiuni în instanțele judecătorești către absolvenții studiilor de rezidențiat,  promoția anului 2016, care nu s–au angajat în instituțiile medico–sanitare publice conform repartizării Ministerului Sănătății.

Momentan, au fost depuse în total 103 cereri de chemare în judecată, în instanțele judecătorești din întreg teritoriul Republicii Moldova,  pentru persoanele care nu și-au onorat obligațiile de a activa conform repartizărilor Ministerului Sănătății și pentru care au fost alocate din bugetul de stat sume considerabile pentru instruirea gratuită a acestora.

Potrivit unui document făcut public de un absolvent, suma solicitată de Ministerul Educației se estimează la 235 000 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente