Cartea de Aur. Elena Cravciuc, campioană mondială la dans: „Oriunde merg, vorbesc cu mândrie despre Moldova”

unnamed (17)

Moldova este țara din care se trag rădăcinile oamenilor ajunși celebri în toată lumea. Pentru a vă demonstra acest lucru ne-am propus să vă facem cunoștință cu câteva nume notorii incluse în această enciclopedie a oamenilor celebri din Moldova, și astăzi, v-o prezentăm pe Elena Cravciuc, o dansatoare originară din Republica Moldova, campioană absolută a lumii, campioană absolută a Moldovei, campioană a Europei (anii 1998, 2000 – 2004) și campioană mondială (anii 2001 – 2003).

După absolvirea școlii a studiat doi ani la Facultatea Tursim și Servicii Hoteliere, iar din 2001 s-a transferat la ULIM, la Relații Economice Internaționale. Pragul clubului „Codreanca” l-a pășit pentru prima dată în 1991 la insistența mamei. Pe scena profesionistă a dansat pentru prima oară la 12 ani. Pe marile scene ale lumii a evoluat cu programe individuale și în formațiuni, învrednicindu-se de titluri, diplome, premii, medalii. Dansul chinez, creat și montat de Svetlana Gozun, i-a adus cea mai mare glorie – titlul de campioană absolută a lumii.

 

unnamed (3)

S-a retras din dansul profesionist în 2005, însă acest lucru nu a oprit-o să rămână în această lume și în continuare. Are un studio de dans, acolo unde activează în calitatea de antrenor și dansează aproape întotdeauna, pentru că acest lucru îi aduce plăcere.

Am un studio de dans la Riga, „PRIMA STUDIO”. În mare parte îmi petrec timpul acolo în calitate de antrenor, inspirând elevii mei. În afara dansurilor sportive, eu mai predau și dansuri precum SALSA, bachata, KIZOMBA – aceste tipuri de dans sunt pentru distracția oamenilor, pe când celelalte sunt mai serioase.”

 

unnamed (8)

unnamed (4)

De asemenea, Elena face aranjamentul dansurilor pentru nunți. Îi place să facă acest lucru pentru că este interesant și emoționant. Activitățile ei însă nu se rezumă strict la dans.

Mai cos și haine, momentan doar pentru mine, mai târziu o să mai vedem. Vreau mult să fac cursuri de stil și modă. De asemenea iubesc natura, mările, pădurile, lacurile – ador să călătoresc și să descopăr noi orizonturi.

 

unnamed (12)

unnamed (13)
unnamed (15)

Ne-a mărturisit că îi este dor de Moldova foarte mult și oriunde merge mereu spune că este moldoveancă, pentru că se mândrește mult cu asta.

Eu într-adevăr mereu le zic tuturor că sunt din Moldova. Lumea înțelege că sunt o dansatoare bună, pentru că la noi în Moldova, există o marcă de calitate în acest sens, clubul „Codreanca”, condus de Petru și Svetlana Gozun, unde eu am obținut cunoștințele mele, al meu Alma Mater, și mă mândresc foarte mult cu aceasta, le sunt recunoscătoare lor pentru tot.

 

unnamed

Despre apariția sa în Cartea de Aur povestește cu mult entuziasm și afirmă că este o mare onoare.

Totul s-a întâmplat foarte neașteptat. Într-o dimineață autorul ideii, Denis Roșca, m-a contactat și mi-a povestit despre acest minunat proiect în care voi fi inclusă și eu. Pentru mine este o onoare enormă, deoarece Moldova este Patria mea și dansând în cadrul concursurilor, eu îmi reprezentam țara mea, mă străduiam din toate puterile să fiu la cel mai înalt nivel. Faptul că lumea mă ține minte e foarte plăcut și-mi încălzește sufletul. Cu atât mai mult să fii alături de astfel de oameni notorii este o mare onoare pentru mine.

 

unnamed (11)

Dansul pentru Elena înseamnă viață, ea consideră că atunci când obții succes în acest domeniu și devii faimos, există două componente, pe de o parte munca dansatorului, iar pe de altă parte munca antrenorului său.

Faima înseamnă rezultatul implicării și străduinței depuse de către antrenor și elev, înseamnă experiență, înseamnă pregătire fizică și morală, înseamnă lacrimi și osteneală, este frumos, este o mică victorie.

 

unnamed (19)

Atunci când ne referim la titluri și medalii, Elena ne spune că pentru un dansator nu acestea sunt cele mai importante, ci faptul că poți să inspiri oameni.

Eu cred că cea mai înaltă distincție pentru un dansator este să inspire oameni, spectatori, să audă aplauzele lor și cuvintele pe care le rostesc cu multe emoții după evoluția sa. Atunci înțelegi că ai lăsat o urmă în sufletele lor!

Chiar dacă este o dansatoare cu renume mondial, Elena ne spune că atunci când trebuie să danseze are emoții, însă acest lucru este firesc, pentru că emoția este un indicator că suntem vii, că simțim și trăim viața.

Uneori emoțiile te ajută să te aduni, alteori te încurcă să te concentrezi. Dar știu una sigur, un dansator bun poate să-și controleze emoțiile și să le transforme în prieteni. Emoțiile ne arată și ne reamintesc că suntem vii, ele sunt indispensabile pentru un dansator.

 

unnamed (5)

Elena dansează după orice muzică, la dentist sau în scaunul frizerului. Îi este foarte dragă această activitate, însă a plecat din dansul profesional pentru că a avut nevoie de schimbări.

Schimbările! Ele ne sunt necesare! Totul în viață se sfârșește odată și odată, mai bine să pleci atunci când ești în vârful faimei. Așa am și făcut împreună cu partenerul meu.”

Elena este un adevărat exemplu pentru tinerii care vor să obțină ceva, și anume din acest motiv a venit cu câteva sfaturi utile pentru cei care vor să ajungă pe culmile succesului.

„Crede în tine și în puterea ta; Fii cinstit și bun cu oamenii; Iubește oamenii și iubește-te pe tine; Mergi către ținta ta; Fă totul cu pasiune; Modifică – dacă ceva nu ți se potrivește, fă o schimbare, fii sigur, va fi doar mai bine.

 

unnamed (16)

***

Acest articol a fost elaborat pe baza informației prezentate în „Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova” de Denis Roșca. Menționăm că această carte include o colecție de peste 1.800 de biografii ale oamenilor născuți la noi sau cu rădăcini basarabene. Cartea poate fi procurată în librăriile „Cartea”, „Făt Frumos”, „Cartier”, „ABC”, „Pro-Noi”, „Librarius”. De asemenea, o mai găsiți pe www.bestseller.md și la autor, la prețul de 1.000 de lei.

Taguri: #Cartea de Aur
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente