(foto) Cornelia Dudca, tânăra care a reușit la doar 15 ani să-și organizeze o expoziție, vrea să exploreze lumea cu pensula în mână

новый коллаж
Foto: arhivă personală

Părinții îi povestesc că de mică încerca să reproducă obiectele care îi plăceau mai mult. Cornelia început să picteze de când se ține minte, iar cu timpul, formele neclare și haotice și-au definitivat limitele în desene bine gândite, cu un concept deosebit.

Primii pași cu mâinile murdare de vopsele

Deși pasiunea ei, de mic copil, o constituie pictura, oficial, Cornelia a început să deseneze la opt ani, când a mers pentru prima dată la școala de arte. În momentul în care ești cuprins de febra creației, nu încerci să explici de ce o faci, pentru că nu creezi dintr-un oarecare motiv decât cel de a transpune și a da sens ideii care te vizitează la moment. „Dragostea pentru pictura provine de la sine, nu aș putea concretiza, e pur și simplu ceea ce mă inspiră și mă face sa fiu eu însămi.”

Photo Credit: arhivă personală
20065740_341506139601627_7409127617086881792_n IMG_2966 IMG_2967

Pictura o reprezinte în totalitate, nu se imaginează fără o pensulă sau un creion în mână, iar în absența acestora, ar continua să definească formele chiar și utilizând pe post de ustensile, propriile mâini, pentru că un artist adevărat, în absența lucrurilor uzuale, mereu găsește metode noi pentru afirmare. Tânăra spune că talentul provine genetic de la străbunicul său, care obișnuia să picteze, dar în lipsa unui efort, talentul valorifică mai că nimic, iar Cornelia muncește mult și sârguincios.

Prima expoziție la vârsta de 15 ani

De doi ani pictează mai mult în ulei pe pânză, însă creionul și pastelul pe bază de ulei își mai au loc în lucrările sale, care de altfel se bucură de o popularitate sporită.

IMG_1862

Vârsta fragedă de 15 ani, nu a împiedicat-o să fie eroina propriei expoziții. Studiază pictura la școala de arte „Alexei Stîrcea”, iar inițiatorul primei sale expoziții a fost însuși profesorul care o ajută să evolueze și o învață tehnici noi de reprezentare. „Chiar dacă abia am 15 ani, expoziția a venit de la profesorul meu, iar ca motiv a servit numărul semnificativ de lucrări bine puse la punct pe parcursul acestui an.”IMG_2968 IMG_2969 IMG_2970 IMG_2971 IMG_2972

Prietenii și familia o susțin în totalitate și o încurajează să continuie să meargă spre realizarea visului propriu. Căldura cu care este tratată o motivează să nu cedeze și să continue drumul deloc ușor. Cornelia pe zi ce trece continue să crească în plan profesional, iar în urma expoziției, are o mulțime de comenzi pe care le realizează cu mult drag.

Feedbackul obținut în urma expoziției, a flatat-o și i-a deschis o nouă ușă, acum tânăra muncește din plin și a hotărât că va expune mai des publicului larg lucrările sale. „Am primit foarte multe aprecieri și am reușit să mă promovez. Cred că la finele fiecărui an voi organiza o expoziție, în care voi prezenta toată munca mea pe parcursul acelui an.”

Călătorii în jurul lumii și multe, multe picturi

Visul ei cel mai mare este să călătorească în toată lumea pentru a-și promova talentul și a-și dezvolta capacitățile. Nu dorește să se oprească la succesul la care a ajuns acum, crede că ceea ce a obținut nu-s decât pantele unui munte pe care urmează să-l urce.IMG_2973 IMG_2974 IMG_2975 IMG_2979 IMG_2980

Pentru a-și îndeplini visul, tânăra Cornelia a decis de pe acum că urmează să-și facă studiile universitare departe de hotarele țării, iar în timpul liber de la toate grijile cotidiene și temele pe acasă, va picta tot ce o inspiră, își va face noi prieteni și va explora locurile puțin cunoscute, dar de o splendoare ce îți taie respirația.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente