Impresii La La Play. Cum a decurs prima expediție națională de muzică clasică pentru tinerii muzicieni

19990012_1521951854494712_617719931055647852_n

Au străbătut 1.600 de km pentru a aduce muzica clasică mai aproape de sufletele oamenilor. După 12 zile de expediție proiectul La La Play a luat sfârșit. În urma acestuia însă au rămas oameni, emoții, amintiri: cineva pentru prima dată în viață a avut ocazia să asiste la un concert de muzică clasică, iar altcineva pentru prima dată a interpretat această muzică în peșteră sau podgorii. Cert este că, datorită acestui proiect, muzica clasică a răsunat pentru Moldova de la Sud la Nord și de Est la Vest. Mai jos vedeți cu ce impresii au rămas tinerii muzicieni după această experiență frumoasă.

title457060660Andriano Marian, dirijor, directorul MNYO: „La La Play a retrezit în mine un entuziasm de acela acerb, pe care eu nu l-am avut de mult. Mi-a redefinit acea senzație în care cu adevărat mulțumești Domnului că exiști pe planetă și o poți savura în felul tău făcând așa lucruri faine. A face un asemenea proiect este o bucătărie întreagă, trebuie foarte mult timp, nu e deajuns să fie ideea doar. Pentru un proiect de calitate ai nevoie de susținere, ca lucrurile să meargă bine, ca oamenii să fie mulțumiți, să fie cazări bune, să fie concerte bune, să fie muzicieni buni”.

title374935387

 

Marian Ungur, compozitor: Proiectul La La PLay a decurs așa cum m-am așteptat, uneori chiar mai bine. Oamenii au reacționat foarte călduros. Am văzut în ochii lor o sinceritate și o plăcere enormă de la concert și de la muzica pe care am compus-o”.

title860651145

 

Andrei Popa, violist: „Sigur că am rămas mulțumit de acest proiect. Sunt momente care s-au omis cu vederea, dar pentru prima dată eu cred că acest lucru este absolut normal. Cu cât mai des o să facem astfel de proiecții, cu atât oamenii o să fie mai aproape de acest gen de muzică”.

title423472618

 

Dmitrii Iurcik, violoncelist: „Îmi pare bine că am făcut parte din acest proiect. Lucrurile care se întâmplau zilnic aici mi-au adeverit așteptările pe care le aveam atunci când am acceptat propunerea de a participa”.

 

title405092797Nicoleta Chetreanu, violonistă: „Noi, membrii echipei La La Play, am încercat să aducem muzica de calitate către oameni, aceasta fiind ca un fruct, pe care ei trebuie să-l guste și să-l savureze. Se pare că ne-a reușit acest lucru. Publicul l-a îndrăgit din prima și sperăm noi să ajungă și să-l iubească, să fie prezent pe „masa” acestora zi de zi. Cel mai mult ne-am bucurat de sclipirea din ochii copiilor atunci când ne ascultau și de interesul cu care aceștia atingeau o vioară, un violoncel. Au fost minunați”.

title574807022

 

Alexei Radov, clarinetist: „Eu mereu am avut dorința de a călători prin Moldova, să văd cum trăiesc oamenii, pentru că țara nu poate fi apreciată doar după capitala sa și mie îmi era foarte interesant să văd și alte localități. De asemenea, concertele au avut un program foarte interesantă, pe care a fost foarte plăcut să îl interpretez”.

title514376003

 

Vladimir Vdovicenco, contrabasist: „Turneul La La Play a întrecut așteptările mele. M-am gândit că va fi mai plictisitor, dar de fapt a fost foarte vesel, a fost o adevărată expediție. Îmi place să dăruiesc oamenilor fericire prin muzică frumoasă, la care ei nu au acces sau posibilitate de a o asculta. E foarte plăcut să interpretezi și să vezi ochii acestor oameni în timpul procesului”.

 

title343404979Lia Rusu, violonistă: „Proiectul a fost mereu surprinzător: locuri vizitate pentru prima dată, oameni noi, „drumuri” noi. Sincer mi-a depășit așteptările, deși în unele locații aș mai „insista” să-i convingem că ei pot să asculte muzica noastră, să poată ieși din limitele auto-setate și gestionate de a se delecta cu hore, sârbe, bătute sau manele. Mi-a plăcut să realizez că sunt copii care știu de muzica academică. Cea mai tare senzație a fost atunci când le-am făcut cunoștință spectatorilor cu jazzul, gospel și tango”.

title479630280

 

Vasilii Moscvitin, percuționist: „Eu sunt bucuros că am susținut acele concerte, că oamenii cereau să le mai interpretăm ceva la final. Concertele bune nu se desfășoară atât de des cum am fi vrut și fiecare a fost primit cu niște emoții extraordinare”.

 

***

Fiecare proiect, expediție sau experiență nouă mă tentează. Atunci când mi-a fost propusă această expediție, am spus „da” fără multă ezitare, deși nu știam practic nimic despre ceea ce urmează să se întâmple. Acum zic cu cea mai mare sinceritate, mă bucur enorm că am făcut parte din acest proiect, că am cunoscut acești oameni minunați, că am contribuit la culturalizarea maselor. Am înțeles câteva lucruri foarte importante: muzica are o putere enormă, și aici vorbesc despre muzica de calitate. Pentru mine muzica clasică a fost mereu superioară celorlalte genuri muzicale. Acum m-am convins că acest lucru este definitiv așa. Moldova are oameni frumoși, un alt lucru de care nu încetam să mă uimesc pe tot parcursul expediției. Atât de diverși și totodată atât de frumoși, nu exagerez deloc, de la Nord și până la Sud în Moldova găsești frumusețe în chipuri și frumusețe în suflete. O expediție de succes nu poate fi realizată fără entuziasm, e un alt punct foarte important. Dacă planificați vreodată să organizați o expediție, mai întâi de toate întrebați-vă cât de mult vreți să faceți acest lucru și cine sunt oamenii care vă vor sta alături. E ultimul punct din listă, dar nicidecum nu am numerotat în ordinea priorităților – tinerii din Orchestra Națională de Tineret sunt pur și simplu minunați. Aici găsește talent, dragoste față de artă, oameni și frumos, aici găsești distracție și multă muncă, aici te simți bine, aici asculți muzică de calitate. La La Play a apropiat muzica clasică de sufletele oamenilor, inclusiv de sufletul meu!

Collage

Taguri: #La La Play
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente