(foto) Bach răsună la Casele de Cultură. Vezi impresiile muzicienilor și organizatorilor în urma primelor concerte

9

Bach a răsunat la Casele de Cultură din Ialoveni, s.Mereni și Ciadîr Lunga, la evenimentele din 21, 22 și 23 iulie, unde au venit peste 500 de locuitori. Muzica clasică a fost apreciată la un nivel înalt de către săteni, care au întâlnit muzicienii cu flori, aplauze însuflețite, invitații repetate la bis și cuvinte frumoase de mulțumire.

Entuziasmați, localnicii așteptau cu mare nerăbdare ora când pe scena Casei de Cultură, urmau să urce Moldo Crescendo. Mulți din ei au auzit muzică clasică la radiou, la televizor, la concerte prin alte localități, dar în locul de baștină ea sună diferit.

Emoții au resimțit nu doar sătenii, ci și muzicienii, deși sunt talentați și pricepuți în ceea ce fac, se gândeau cum ar percepe publicul muzica clasică, deoarece se temeau să nu adeverească așteptările publicului. „Sincer vă zic, nu știam la ce să ne așteptăm, am avut emoții până în ultimul moment. N-a fost un proiect pragmatic, când se studiază publicul, îi prestezi ce îți cere și poți estima vreun rezultat. În cazul nostru, a fost un proiect venit din sentimentele, din intuiția și speranța noastră legate de valorile oamenilor de acasă. Și ne bucurăm acum că am riscat, pentru că am avut dreptate – oamenii simt, oamenii  vor să consume cultură”, a menționat pianistul Marcel Lazăr, directorul Moldo Crescendo.1 12 14 16 17 18

Au fost prezenți peste 500 de oameni, ceea ce reprezintă un număr mai mare decât se așteptau organizatorii. Directorul  Casei de Cultură din Ialoveni, Anatol Postică, a explicat: „Având în vedere tematica evenimentului, mai ales, pe timp de vară, numărul oamenilor a fost cu mult peste așteptările noastre. A fost foarte frumos.”  

Ochii recunoscători ai publicului le dădeau mult curaj. „Erau momente astăzi când, pur și simplu, voiam să mă uit numai la public – la chipurile cufundate în muzică, privirile profunde, atât de frumoase… Iar bucuria și entuziasmul pe care le-au împărtășit la final, m-au copleșit până la lacrimi. Muzică minunată, muzicieni de calitate și un public sensibil, nici că se putea ceva mai frumos”, a spus, la rândul ei, Cătălina Molodoi, membră a echipei de organizare.

În Ciadîr-Lunga, Ilia Coltuclu, a povestit de pe scenă că de zece ani obișnuiește să meargă la concerte de muzică clasică și doar ieri, pentru prima oară, a ascultat-o la el acasă. La fel, Ilia Coltuclu a spus că fost pătruns de frumusețea și simbolismul din poemul „Luceafărul” de Eminescu și chiar dacă nu înțelegea toate cuvintele, a fost fascinat de jocul actoricesc al Liei Sinchevici.

La evenimente a răsunat muzică de Bach, Beethoven, Șostakovich, Enescu, Dvorák și Mozart. Muzicienii proiectului sunt originari din Republica Moldova, dar au absolvit sau își fac studiile peste hotare – Ionel Manciu – vioară (Marea Britanie), Dan-Iulian Druțac – vioară (Marea Britanie), Ian Psegodschi – violă (Belgia), Radu Croitoru – violoncel (România), Constantin Borodin – violoncel (România), Marcel Lazăr – pian (România). De asemenea, actrița Lia Sinchevici, originară din Rezina, care activează de 8 ani în București (România), a susținut un recital din Luceafărul de M.Eminescu, acompaniată de muzica noastră.3 4 5 6 7 8 9 10 11 13 15

Vă reamintim că, în perioada 21 iulie – 6 august,  în nouă case de cultură din Republica Moldova vor avea loc evenimente culturale cu muzică clasică, recitaluri de poezie ale actriței Lia Sinchevici și produse foto și video artistice. Proiectul „Bach la casa de Cultură” face parte din a 3-a ediție a Festivalului Moldo Crescendo și urmează să aibă loc în localitățile din Ialoveni, Mereni, Călărași, Cimișlia, Ceadîr-Lunga, Hâncești, Rezina, Băhrinești și Chișinău. Iar dacă nu ați reușit la primele concerte ale proiectului Moldo Crescendo puteți fi prezenți la următoarele trei concerte vor avea loc la Cimișlia, Călărași și Hâncești, pe 28, 29 și, respectiv, pe 30 iulie.

Menționăm că proiectul Moldo Crescendo a fost fondat de tineri muzicieni din Moldova cu studii în universități de muzică din Elveția, Belgia, România, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Germania și Rusia. În anul 2016, Moldo Crescendo a evoluat pentru prima oară în afara capitalei, la Castelul Mimi din Bulboaca și conacul Ciolak-Malski din Bahmut. Ediția a doua a proiectului, „Moldo Crescendo Conace”, a fost la fel finanțată prin crowdfunding, în proporție de 30%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente