Deja de unsprezece zile tinerii La La Play interpretează muzica clasică acolo unde ea nu a mai răsunat. Acest proiect aduce multă bucurie pe fețele oamenilor, care nu au acces la așa gen de muzică, iar toate aceste lucruri frumoase nu ar fi posibile fără echipa care stă în spatele proiectului. Lia Rusu este unul dintre membrii orchestrei care aduce în fiecare zi culoare prin muzica interpretată la vioară.
Lia este violonistă, absolventă a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice. Muzica este prezentă în viață ei încă de mic copil, iar la școala de arte merge de la șapte ani.
„Mă țin minte cântând, înainte de a începe să vorbesc, însă primul pas spre formare a fost în clasa I-a, atunci când am mers la Școala de Arte „V. Poleakov”. Apoi au urmat trei ani la Colegiul de Muzică „Ș. Neaga”. După BAC am continuat să fac vioară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, în clasa doamnei Ella Vlaicu.”
A fost orientată de către familie în alegerea instrumentului, iar dragostea față de muzică a moștenit-o de la bunelul său.
„Dragul de a cânta l-am moștenit de la bunelul meu, care avea un auz absolut și nutrea un interes deosebit față de această artă. El era pasionat de muzică, cânta la câteva instrumente, însă la nivel de amator. Mama la rându-i a preluat acest interes, însă vremurile nu i-au permis o instruire profesionistă la vreun instrument. Astfel, i-am „împlinit” oarecum visul de a urma o carieră muzicală.”
Muzica pentru Lia este modul cel mai simplu și accesibil de exprimare a ideilor, emoțiilor și trăirilor.
„Muzica este limbajul universal care mă face să fiu înțeleasă de mai mulți oameni din jur. Este o împlinire pentru mine, deoarece muzica este jobul meu, dar totodată și cea mai plăcută activitate.”
Să însușești vioara nu este deloc simplu. Lia recunoaște că au fost momente în care s-a gândit să renunțe la vioară, dar a trecut peste acestea și acum este foarte mulțumită.
„M-am aflat în câteva situații (de sănătate) care-mi insuflau gândul de a renunța la vioară și a-mi căuta alternativă, la care eram sigură că am să mă descurc, dar după câteva săptămâni fără vioară, deși aveam dureri groaznice, am înțeles că nu pot renunța la ea.”
În Orchestra Națională de Tineret a Moldovei a ajuns ca și colegii săi, la invitația lui Andriano.
„Am fost invitată în orchestră încă de la prima ediție, dar am participat din al doilea an, atunci când se desfășurau deja audiții. A fost ceva nou pentru societatea noastră și mereu capta public divers cu ceva nou.”
În proiectul La La Play Lia vede un cerc de prieteni uniți și reuniți pentru o idee năstrușnică, dar foarte utilă.
„Ideea este de a face tot plaiul nostru să fie pe aceeași undă cu noi, să se convingă de faptul că ei tot au acces nelimitat la muzică bună, care înnobilează sufletul.”
Lia recunoaște că proiectul este plin de surprize, datorită oamenilor și locurilor noi.
„Proiectul e mereu surprinzător, locuri ce le vizitez pentru prima dată, oameni noi, „drumuri” noi. Sincer mi-a depășit așteptările, deși în unele locații aș mai „insista” să-i convingem că ei pot să asculte muzica noastră, că pot ieși din limitele autosetate și gestionate de a se delecta cu hore, sârbe, bătute sau manele. Mi-a plăcut să realizez că sunt copii care știu de muzica academică. Cea mai tare senzație a fost atunci când le-am făcut cunoștință spectatorilor cu jazzul, gospel și tango.”
Pe lângă faptul că interpretează muzică academică la vioară, Lia are și o voce frumoasă. Încă de mic copil participă la concursuri vocale, însă acum se dedică mai mult instrumentului pe care îl are.
„Obișnuiam să particip în concursuri vocale până în momentul când am ales să studiez vioara la Colegiul de Muzică. Până atunci reușisem să mă instruiesc și în canto, iar apoi am oferit prioritate artei instrumentale. Momentan îmi place să combin vioara și vocea.”
Lia este o persoană foarte activă. Astfel, pe lângă muzică găsește și timp pentru alte hobby-uri interesante.
„Îmi plac artele fine și istoria artelor. În zilele calme și lejere obișnuiesc să pictez sau să mă joc, confecționând bijuterii și accesorii, chiar și o părticică din garderobă mi-am îmbogățit-o cu articole vestimentare proprii.”
Chiar dacă iubește să-și diversifice activitățile, muzica pentru Lia rămâne mereu pe primul loc și nu ar putea să renunțe la aceasta.
„Sunt o fire care obosește de la rutină, mereu sunt în căutare de ceva nou. Am încercat să „gust” din diverse domenii, însă cea mai mare împlinire este muzică. Prietenii, familia m-au încurajat mereu să fac ceea ce-mi place și nu cred să-mi reușească vreodată să renunț la muzică.”
Proiectul „La La Play” înseamnă prima expediție de muzică clasică realizată în Moldova. 15 tineri, dintre care nouă muzicieni și cinci jurnaliști vor traversa 1.600 de km pentru a reflecta prin muzică clasică opt subiecte sociale.
Partener general: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare
Parteneri Principali: Ministerul Tineretului și Sportului; Kaufland; Institutul Cultural Român la Chișinău „Mihai Eminescu”; Ministerul Culturii
Parteneri: Uniunea Europeană; Oficiul ONU pentru Drepturile Omului
Sponsori: Gas Natural Fenosa, Vinăria din Vale, Înghețată Sandra
Partener Media General: TVR Moldova
Parteneri Media: Diez.md; Radio Europa Liberă; Canal Regional
Imagine: KINOM
Proiect marca MNYO