Opoziția îndeamnă cetățenii să vină la protest în fața Președinției la ora 12:00

Protest 20.07 (222)

Reprezentanţii mai multor partide de opoziţie, PAS, PPDA și PN, îndeamnă cetăţenii să vină astăzi, de la ora 12:00, în fața Președinției pentru a protesta față de sistemul electoral mixt, care a fost votat ieri în a doua lectură cu votul a 74 de deputați.

„Ne revedem mâine la ora 12:00 în fața Președinției! Când suntem mulți, suntem puternici! #numixt”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Faacebook.

Precizăm că, ieri mii de oameni s-au adunat astăzi în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva schimbării sistemului electoral. Timp de 4 minute, deputații au votat ieri în lectură finală proiectul de lege care prevede modificarea sistemului electoral. La scurt timp, președintele Igor Dodon a promulgat legea. 

Precizăm că, Parlamentul a aprobat pe 5 mai în prima lectură inițiativa democraților, supranumită „votul uninominal” și inițiativa socialiștilor privind „votul mixt”. Astfel, Proiectul de lege a fost votat cu votul a 74 de deputați în prima lectură.

Ulterior, Comisia de la Veneția și-a publicat opinia privind propunerea puterii de la Chișinău de introducere a sistemului electoral mixt în locul celui actual, pe liste de partid. În documentul apărut pe 19 iunie pe site-ul Comisiei de la Veneția se spune că schimbarea sistemului de vot este dreptul fiecărui stat suveran, dar sunt formulate multe critici, în frunte cu aceea că inițiativa Chișinăului nu a fost consultată larg cu forțele politice și societatea civilă din Moldova, părând „să fi fost introdusă în grabă în Parlament”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente