De azi înainte, în satul Molovata, situat pe malul râului Nistru vor răsuna undele muzicale ale evenimentelor inedite, care urmează să devină o obișnuință pentru localnici. Aceasta se datorează faptului, că a fost renovată Casa de Cultură din localitate, iar începutul unei noi perioade pentru viața culturală a satului a fost marcată marți, 18 iulie, de un flash-mob și un concert de muzică clasică.

Bacul de la Molovata, care leagă cele două maluri ale Nistrului, s-a transformat într-o scenă improvizată, pe care au evoluat împreună Orchestra Națională de Tineret a Moldovei (MNYO) împreună cu muzicieni din Tiraspol. Notele muzicii clasice s-au răsfrâns la sute de metri distanță. Potrivit dirijorului orchestrei, Adriano Marian, flash-mob-ul face parte din turneul La, La Play, în cadrul căruia, muzica clasică este interpretată în locurile în care nu a mai răsunat niciodată, astfel fiind evidențiate subiecte sociale importante.

Ghidați de străvechile tradiții, localnicii au întâmpinat muzicienii cu pâine și sare, și i-au invitat la Casa de cultură, renovată recent cu sprijin financiar european în sumă de 172.800 de euro.DSC00456_Easy-Resize.com DSC00474_Easy-Resize.com DSC00483_Easy-Resize.com DSC00490_Easy-Resize.com      DSC00680_Easy-Resize.com

„Patrimoniul cultural comun este ceea ce unește ambele maluri ale râului Nistru. Uniunea Europeană sprijină și va continua să sprijine inițiativele care, în spiritul încrederii și cooperării, apropie comunitățile de pe ambele maluri“, a afirmat Jarek Domanski, ofițer de proiect în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

„Acesta este unul din peste 80 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale Nistrului care au fost deja reconstruite prin intermediul acestui program. Experiența noastră a demonstrat că oamenii de pe ambele maluri au aceleași interese și probleme, iar când li se oferă posibilitatea de a colabora, ei se implică și beneficiază de pe urma acestui lucru. Cooperând, oamenii de pe ambele maluri pot câștiga mai mult și astfel, crește încrederea între ei. Iar aceasta este principala filosofie a programului”, a menționat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova.

Acum, la Casa de cultură pot fi organizate evenimente culturale de diferit format. „Edificiul găzduiește anual peste 35 de evenimente sociale și culturale. Comunitatea noastră păstrează și promovează tradițiile”, afirmă primarul satului, Igor Brînză.DSC00506_Easy-Resize.com DSC00703_Easy-Resize.com DSC00661_Easy-Resize.com DSC00642_Easy-Resize.com DSC00633_Easy-Resize.com DSC00590_Easy-Resize.com

La Casa de cultură se află și biblioteca satului. „Înainte de renovare, acoperișul era complet deteriorat și curgea. Acum, cărțile noastre sunt în siguranță. Nu mai plouă în bibliotecă”, spune bibliotecara Vera Oxente.

Lucrările de renovare a instituției au început în iunie 2016. Lucrările realizate au inclus: consolidarea acoperișului, renovarea fațadei, înlocuirea geamurilor, ușilor și sistemelor inginerești. Clădirea a fost dotată cu condiții sanitare. Rețelele externe de apă și canalizare, ajustarea sistemului de încălzire a fost asigurată de contribuția locală – circa 10 mii de euro.