(foto) Înainte și după: Cum arată tablele gigante de șah din Capitală după aproape 4 ani de la instalare

colaj

De Ziua internațională a șahului, ți-am pregătit o călătorie în timp cu renumitele „table gigante” din Chișinău. Iată cum au supraviețuit tablele uriașe de șah din Capitală la trecerea celor 4 ani de la instalare.

Proiectul a fost realizat în anii 2012 – 2013 de Academia Națională de Șah din Moldova în parteneriat cu Primăria Chișinău. Tablele instalate în toate sectoarele Capitalei au (sau aveau) dimensiunile de 4 metri în lungime și în lățime. Figurinele și tabla au fost fabricate din lemn de pin, acesta fiind cel mai rezistent la frig și umiditate, iar greutatea unei piese a fost estimată la 15 kg. Costul tablei, a figurinelor și a instalațiilor s-a ridicat la 60 de mii de lei.

Prima tablă de șah instalată a fost acea din scuarul Catedralei Mitropolitane. Aceasta a fost asamblată la 8 august 2012. În prezent însă, tabla deja nu se mai găsește acolo, deoarece a fost vandalizată și distrusă, iar piesele au fost furate.

Photo Credit: adevărul.ro
Photo Credit: adevărul.ro

A doua tablă a fost ridicată în parcul „Valea Morilor”, pe 12 octombrie 2013. Aceasta încă mai este în aceeași locație și încă bucură trecătorii cu figurine bine păstrate și culori aprinse.

valea morilor

Cea de-a treia tablă de șah care a fost instalată s-a situat în „Parcul Eroilor” din sectorul Râșcani, pe data de 27 octombrie 2013. În prezent, această tablă nu se mai află la locul original, fiind și ea distrusă.

afghan

A patra dintre cele cinci table a fost construită în sectorul Buiucani, în parcul „La Izvor”, pe data de 10 noiembrie 2013. Trecătorii din parc, pot vedea până în prezent această tablă, deși deja nu este în starea de mai demult.

20187833_1434616339952554_1442747075_n

Ultima tablă a fost instalată pe 12 noiembrie 2013, la numai două zile după precedenta. Aceasta a bucurat toți iubitorii de șah din sectorul Botanica, fiind asamblată în parcul „Valea Trandafirilor”. Deși în prezent încă poți întâlni tabla, aceasta are o stare deplorabilă, iar figurinele au fost furate sau/ și distruse.

valea trandafirilor

Pe lângă tablele construite de Primăria Chișinău, au mai fost instalate două, în fața centrului comercial „Grand Hall”. Una dintre ele este o tablă de șah, iar cealaltă – de dame. Ambele sunt într-o stare bună și pot fi apreciate de vizitatori.

grand hall 2 grand hall 1

Din păcate, în prezent, în Capitală au rămas numai 3 table gigante de șah și una de dame, care pot fi utilizate pentru a juca, din cele 5 instalate de Primărie și 2 de centrul comercial.

Autoare: Liuba Țobenco

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente