(video) Chișinăul în 3D: Cum ar arăta orașul pe ecranul telefonului tău, folosind aplicația TechCity

city-medium-size-3d-model-low-poly-max-obj-3ds-fbx-c4d-lwo-lw-lws
Foto: cgtrader.com

Aplicția TechCity este o invenție inedită pentru Republica Moldova, care ar rezolva unele probleme ce țin de arhitectura orașului, dar și probleme inginerești sau de ordin tehnic. Aplicația ar putea simplifica munca inginerilor și arhitecților care sunt nevoiți să lucreze cu hărți învechite, în care informația nu a fost actualizată de zeci de decenii, sau care se află peste hotarele țării și sunt greu de găsit.

Implementarea aplicației ar aduce și la crearea unui liant dintre guvernanți și societate, datorită sugestiilor referitoare la remodelarea unor secțiuni pe care le-ar putea înainta cetățenii de rând. Totuși autoritățile privesc sceptic TechCity și refuză să contribuie la punerea în practică a conceptului, care la momentul de față reprezintă doar un prototip.

Cu ajutorul aplicației vom putea vizualiza virtual cum se încadrează o construcție nou planificată în arhitectura orașului, vom putea rezolva problema ambuteiajelor, vom calcula corect volumele de resurse naturale subterane și axele la construcții.

TechCity este simplu și econom, întrucât ne oferă oportunitatea să ne aflăm la un click distanță de orice porțiune a orașului pe care am putea s-o analizăm din toate aspectele care ne preocupă, cum ar fi cercetarea terenului pe care dorim să construim o casă sau cum am putea evita ambuteiajele de pe o anumită stradă din Capitală.

„Fiind în situație de protest, am hotărât să inventăm un soft prin care oricine ar putea reproiecta rețelele inginerești. Funcționarii de la primărie nu au fost de acord cu ceea ce am prezentat noi și au refuzat să ne ajute sau să aprobe conceptul nostru”, spune Veceaslav Plămădeală, reprezentant al companiei Leica Geosystem. Autorii ne asigură că soft-ul va avea și o perspectivă pentru viitor, deoarece urmează să depună mult efort pentru a-l aduce la viață.

„Nu am avut posibilitatea să facem scanări și am decis să facem un experiment unind informațiile topografice care se predau zilnic. Am încercat să reproducem cu exactitate situația din strada Bulgară intersecție cu Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, am păstrat partea funcțională și rețelele existente”, spune Alexandru Știrbu, unul dintre autorii TechCity.

Echipa a lansat aplicația pentru a demonstra că și în Republica Moldova, evoluția va veni inevitabil prin intermediul proiectului lor sau ale altor cetățeni responsabili.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente