(foto) Mai multe fotografii istorice au fost găsite în podul Castelului Mimi. Le puteți admira în cadrul unei expoziții

1

Castel Mimi a inaugurat o expoziție permanentă cu fotografii de epocă, ce redau istoria, activitatea castelului și viața băștinașilor de acum 100 de ani. Colecția numără circa 100 de poze, adunate din podurile Castelului, din arhiva localității, de la Muzeul de Etnografie, dar și din colecțiile personale ale locuitorilor satului Bulboaca.

În fotografii se poate vedea cum a influențat boierul Constantin Mimi viața Basarabiei de altă dată. Una din piesele principale ale colecției reprezintă singurul portret păstrat până acum al guvernatorul Constantin Mimi. Boierul purta un palton cu guler din blană de oaie – un detaliu interesant în contextul în care Mimi a fost cel care a adus oile Caracul în Basarabia. O altă mostră îl reprezintă pe Constantin Mimi alături de mașina sa de model Ford, prima de acest fel adusă în Basarabia.

 

4

„Încercăm să adunăm o hartă vizuală a timpului, care să ne arate cum erau pe atunci oamenii, cum se îmbrăcau, ce trăsături aveau și care erau preocupările vremii. Nu ne oprim aici, vom continua să adunăm, fărâmă cu fărâmă, mărturiile istoriei de altă dată, ca să le transmitem, la rândul nostru, urmașilor”, a declarat Cristina Frolov, directoarea Castel Mimi.

Majoritatea fotografiilor datează din perioada interbelică. În total, în arhiva Castel Mimi au fost adunate peste 700 de fotografii, cărți poștale și alte mărturii vizuale de epocă. Expoziția va continua să fie înnoită odată cu prelucrarea fotografiilor noi.

 

2

Castel Mimi a fost fondat în 1893 de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi. După ce mai multe decenii a fost ascuns de ochii lumii, în 2010, la Castel au început lucrările de restaurare, acesta fiind cel mai amplu proiect de renovare din istoria recentă a Republicii Moldova. Castel Mimi a fost inaugurat în septembrie 2016, fiind inclus în top 15 capodopere arhitecturale din lumea vinului.

 

3

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente