Conceptul de hostel devine tot mai popular în Moldova, iar acest trend nu mai este demult doar pentru orașe. Pentru turiștii curioși de a vizita plaiurile țării noastre, cât și pentru localnicii dornici de a (re)descoperi tainele meleagurilor natale, la sudul Moldovei, mai exact, în satul Roșu din raionul Cahul, a fost deschis un hostel. CostelHostel oferă toate comoditățile pentru vizitatorii săi, în cel mai sustenabil mod posibil.

CostelHostel reprezintă un exemplu pentru ecotourism, oferind o ideală modalitate de a călători sustenabil, echilibrat, în armonie cu natura și mediul înconjurător. Aceasta este totodată viziunea și motivația din spatele întregului proiect.

Satul Roșu este un loc pitoresc, situat departe de agitația orașului. De la relaxare în grădina Costel Hostel și până la călătoria într-un tren de 50 de ani, datând din timpurile sovietice, atmosfera rurală oferă multe experiențe unice.

În această regiune a crescut și Costel Furtună, un tânăr care a avut oportunitatea să învețe mult de la călătorii care vizitau țara noastră cu ajutorul proiectului couchsurfing. Tânărul a descoperit astfel că i-a plăcut să cunoască oameni noi în întreaga lume, și mai mult decât atât, să învețe despre culturile altor țări și să-și îmbunătățească engleza conversațională. În același timp, el a promovat cultura țării noastre și a făcut curioși mulți turiști.

Totodată, acesta promovează și practică Permacultura în grădina proprie, care este un sistem de agricultură sustenabil imitând ecosistemele naturale. De asemenea, prin stilul sau de viață vegetarian-vegan, Costel ne demonstrează că o viață sănătoasă și în echilibru cu ecosistemul este posibil și foarte ușor de aplicat în viața multor, fiind una dintre cele mai bune soluții pentru un viitor sustenabil. Prin urmare, pentru a răspândi vorba în lume, apelând la autenticitate, Costel a decis să-și creeze propriul hostel acasă. Acesta se află în satul Roșu, localitate care se situează la mai puțin de 5 km distanță de Cahul și la 127 km distanță de Capitală.

Un hostel cu saună, 4 dormitoare și zonă de camping

CostelHostel se află într-o casă confortabilă, în stil moldovenesc, de 140 de metri pătrați. În incinta casei sunt 4 dormitoare private și 1 baie. Dormitoarele au câte o canapea extensibilă sau un pat tradițional. Cele mai multe dormitoare au un dulap de depozitare, birou și scaun.

Bucătăria are un aragaz și cuptor, frigider, aparat de cafea, blender, ustensile pentru gătit și veselă.

Baia este dotata cu duș modern, prosoape, toaletă, chiuvetă și bideu, mașină de spălat, hârtie igienică și săpun, uscător de păr, fier de călcat și masă de călcat.

Costel Hostel are și o saună, care poate fi folosită pe tot parcursul anului, nu numai în timpul iernii. Interiorul saunei finlandeze tradiționale este realizat din lemn de pin pe pereți și tavan. Podelele și scaunele sunt fabricate din lemn natural de tei cu detalii din cireș. Proprietarul poate furniza ceai din plante sau uleiuri și esențe diluate în apă pentru a stropi rocile vulcanice, care vor elibera arome plăcute. Toți oaspeții vor primi gratuit ceai din plante, preparat de Constantin, cu ierburi colectate din grădina sa. Oaspeții vor avea un prosop și o pălărie de saună pentru a proteja capul de căldură. Sauna are o capacitate maximă de patru persoane.

Pentru un tur virtual al saunei, privește video de mai jos:

Curtea hostelului este foarte liniștită, ideală pentru relaxare. Vizitatorii pot face și BBQ doar din legume, asta ar fi regula aici, astfel turiștii sunt invitați să facă primul pas spre un stil de viață sănătos, în viziunea lui Costel. Curtea mai dispune de masă și scaune, duș de vară tradițional, toaletă eco și un loc pentru camping.

Printre alte comodități se numără și un televizor în salon, cu VDS și DVD, mese de ping pong, biciclete, telefon, WiFi gratuit. Se permite și șederea cu unele animale de companie.

Turiștii se vor bucura de o experiență completă în ceea ce privește descoperirea tradițiilor moldovenești. Costel este cel care gătește pentru oaspeți. Felurile de mâncare și preparate pot fi moldovenești însă fără carne, dar Costel își folosește foarte mult experiența și imaginația, încorporând rețete vegane, raw vegane si vegetariene și alte combinații internaționale. Costel poate oferi doritorilor o mulțime de sfaturi și idei legate de nutriție, toate acumulate din experiența proprie și o mulțime de cercetări de-a lungul timpului. Micul dejun la CostelHostel este gratuit.

Cazarea în CostelHostel are următoarele prețuri:

# Camera nr.1: Cameră privată cu o canapea pentru două persoane – 20 de euro/ noapte;

# Camera nr.2: Cameră privată cu un pat pentru o persoană – 15 euro/ noapte;

# Pentru a folosi sauna, trebuie să achiți suplimentar: 5 euro/om.

Prețurile de mai sus (cu reducere) sunt disponibile atunci când rezervarea este mai lungă de 6 nopți, însă este o rată redusă pentru cei care stau mai mult la CostelHostel. Prețul săptămânal pentru o cameră privată poate fi negociat.

Excelent – pe TripAdvisor

Dintre cele 16 voturi de pe TripAdvisor, toate evaluează hostelul ca unul excelent.

„Aș recomanda oricărei persoane care călătorește în Moldova să facă o vizită la Constantin. O gazdă minunată și o atmosferă confortabilă în care sunteți sigur că veți face un nou prieten”, zice Luke H, un călător din Elveția.

„Am avut un timp minunat acolo! Locul este foarte confortabil. Gradina are multe plante despre care ne-a povestit Constantin. El este dispus să vorbească despre cultura moldovenească. Mămăliga gătită de Constantin și dușul în grădină TREBUIE să fie încercate”, crede Lucilla P, din Olanda.

„CostelHostel a fost cel mai bun loc pe care l-am vizitat în călătoria mea europeană de două luni. Am fost în fiecare țară și acest oraș este paradis”, a zis Alecapin, din Suedia.

Constantin a salutat vizitatorii cu un video de bun venit:

CostelHostel este foarte activ pe rețelele de socializare: Facebook, Instagram, dar are și o pagină web foarte colorată.

Garden View at CostelHostel and Lots of plums on the tree. #garden #costelhostel #plumtree #fruittree #summerharvest

A post shared by CostelHostel (@costelhostel) on

Amazing evening light. #CostelHostel #evening #eveninglight #hostel #Moldova #Cahul #Rosu

A post shared by CostelHostel (@costelhostel) on

Spring time at CostelHostel! #hostel #villagelife #countryside #moldova

A post shared by CostelHostel (@costelhostel) on

Fire on sunday at CostelHostel!

A post shared by CostelHostel (@costelhostel) on

Library at CostelHostel. #books #hostel #countryside #travel #library #villagelife

A post shared by CostelHostel (@costelhostel) on

Entrance to CostelHostel. #inside #hostel #athome #bnb #traditionalhome

A post shared by CostelHostel (@costelhostel) on

Autumn view at CostelHostel garden. #hostel #countryside #autumn #autumnleaves #moldova

A post shared by CostelHostel (@costelhostel) on

Beautiful autumn in the village. #hostel #countryside #autumn #autumnleaves

A post shared by CostelHostel (@costelhostel) on

Autoare: Liuba Țobenco