În cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, a fost dezbătut în a doua lectură proiectul de lege privind reforma Guvernului. Cu 53 de voturi pentru, proiectul de lege a fost votat.

Principala dispută în cadrul dezbaterilor a fost legată de apartenența politică a funcționarilor Guvernului. De asemenea, deputații au avut îndoieli și în privința economiei pe care ar aduce-o legea respectivă.

„Beneficiile le vom putea vedea chiar de anul viitor”, a menționat Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor. Potrivit acestuia, costul legii se rezumă la 3,8 milioane de lei.

Potrivit legii respective, urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.

De asemenea, documentul asigură o expunere clară a funcțiilor, împuternicirilor și domeniilor de activitate ale Guvernului și asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcției de prim-ministru, primvice-priministru, vice-priministru și ministru.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea premierului dreptului de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. Anterior, Pavel Filip a spus că după votarea legii în Parlament, în decursul unei luni va fi prezentată noua structură a Guvernului.

Amintim că președintele PD, Vladimir Plahotniuc, a motivat această reformă prin faptul că este necesară optimizarea costurilor, dar și prin faptul că își dorește ca oamenii care stau în fruntea ministerelor să fie adevărați profesioniști, și nu aleși pe criterii politice. Plahotniuc a declarat că funcțiile mai multor agenții vor fi revăzute, iar acolo unde va fi necesar, vor avea loc comasări. El a mai spus că imediat după discuțiile finale cu colegii din coaliție va fi realizată implementarea reformei. Vedeți cum arată structura votată de miniștri, aici.

Proiectul poate fi consultat mai jos: