(studiu) Gemetele jucătorilor/jucătoarelor de tenis pot indica cine va câștiga meciul

Novak Djokovic
Foto: Novak Djokovic (26 ani) se bucură de victoria în finala de la Paris. PC: skysports.com

Un nou studiu, publicat în ultimul număr al revistei Animal Behaviour, susține însă că ar fi suficient să ascultăm gemetele jucătorilor sau jucătoarelor pentru a ști cine va termina învingător.

Conform acestui studiu, în meciurile pe care le câștigă jucătorii și jucătoarele de tenis emit gemete pe o tonalitate mai joasă decât în cele pe care le pierd, scrie AGERPRES.

Autorii studiului, psihologii de la Universitatea din Sussex, au ajuns și la concluzia că gemetele jucătorilor capătă tonalități mai înalte sau mai joase cu mult înainte ca tabela de marcaj să indice cu claritate dacă sunt pe cale să câștige sau să piardă.

Studiul este bazat pe înregistrări ale unui număr de 50 de meciuri disputate de jucători din top 30, sunetele emise de aceștia fiind măsurate în timpul serviciilor și loviturilor de rever și forehand.

Jordan Raine, cercetător la Universitatea din Sussex și coautor al acestui studiu alături de profesorul David Reby și de Dr. Kasia Pisanski, este de părere că modificările apărute în tonalitatea jucătorilor nu sunt legate de schimbările pe termen scurt produse pe tabela de marcaj. „În schimb, ar putea reflecta factori fiziologici și psihologici pe termen lung, care se pot manifesta încă dinainte de a păși pe teren. Acești factori pot fi legați de rezultatele anterioare înregistrate cu adversarul din teren, forma de moment, locul în clasament, oboseală sau accidentări”.

În cadrul studiului cercetătorii au observat și că atunci când jucătorii de tenis au privit înregistrări ale altor jucători care gem în momentul lovirii mingii, au putut identifica dacă respectivele gemete proveneau dintr-un meci pe care jucătorul respectiv l-a câștigat sau l-a pierdut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente