(doc) În premieră, chișinăuienii vor putea decide direct ce va face Primăria cu 3 milioane de lei

Cehov 1
Foto: PC: Grupul Scuarul Cehov

Consiliul Municipal Chișinau a adoptat Regulamentul Bugetului Civil. Esența proiectului este că în bugetul municipal anual vor fi alocate 3 milioane lei pentru proiecte care pot fi depuse de către locuitorii capitalei și care vor fi implementate de către Primărie. Deci oamenii vor decide cum anume Primăria va utiliza aceste 3 milioane de lei.

Vor exista 2 categorii de proiecte: mari și mici. Pentru proiectele mari e nevoie de semnăturile a minim 100 persoane. Aceste proiecte vor valora fiecare până la 500,000 lei. Proiectele mici trebuie să întrunească susținerea a minim 50 persoane și vor avea o valoare care nu depășesc 100,000 lei.

În fiecare an Primăria va anunța prioritățile pentru proiectele din bugetarea civilă care vor fi stabilite în baza unor sondaje independente. Se va anunța o perioadă de colectare a propunerilor de proiecte în baza unui formular prestabilit. Ulterior o echipă tehnică din cadrul primăriei va asigura ca proiectele corespund obiectivelor prioritare trasate, sunt realiste și nu se dublează cu ceea ce Primăria deja face. Ulterior proiectele vor fi supuse votului pe viu și online. Proiectele cu cel mai mare număr de voturi până la epuizarea sumei alocate – devin parte din buget și sunt obligatorii pentru implementarea de către Primărie.

Responsabilă de implementarea Bugetarii civile este Direcția Relații Publice. Rețeaua Civică Urbană este invitată să facă parte din tot procesul de implementare a bugetării civile. Implementarea proiectelor de către Primarie poate fi strict monitorizată de către grupruile de locuitori care au depus proiectul.

În anul 2017, datorită adoptării întârziate a bugetului, a faptului că pentru bugetarea civilă au fost alocați doar 1,000,000 lei și datorită adoptării întarziate a Regulamentului bugetarii civile, se aplică următoarele coordonate de implementare:

Proiecte mici: 10,000 – 30,000 lei / suma alocată 300,000 lei
Proiecte mari: 30,001 – 150,000 lei / suma alocată 700,000 lei

Domeniile prioritare pentru 2017 (în baza chestionarii Primăria Mea):
#. calitatea proastă a drumurilor și trotuarelor
#. managementul defectuos al deșeurilor
#. aspectul inestetic al orașului
#. construcțiile neautorizate
#. transportul public problematic
#. starea proastă a trecerilor subterane
#. lipsa parcarilor
#. gestionarea defectuoasă a subiectului animalelor fără stăpân
#. activitatea SEL-urilor

Au fost aprobați următorii termeni de implementare pentru 2017:

#1. Depunerea proiectelor 10 iulie – 1 august
#. Evaluarea formală – până pe 31 august
#. Votarea 1-15 septembrie
#. Implementarea prevăzută în perioada 2017-2018

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente