Președinții Legislativelor Republicii Moldova, Georgiei, și Ucrainei au semnat o declarație comună la adresa Parlamentului European în care solicită să fie acordată perspectiva de aderare la UE a celor trei state, a anunțat miercuri președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu. Iar în 2018 Republica Moldova ar putea să depună cererea de aderare la UE.

În această declarație, cele trei state asociate la UE îi solicită Parlamentului European aprobarea unei rezoluții înaintea Summitului Parteneriatului Estic prin care să exprime sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare a celor trei țări l UE. Altfel spus, se solicită aplicarea art. 49 al tratatului UE ce ține de perspectiva europeană, scrie deschide.md.

Cele trei state sunt asociate la UE fără însă să se discute în detaliu despre perspectiva europeană și când ar fi această perspectivă europeană. Luați-o ca o cerere de aderare, dar din punct de vedere politic. Aceasta se solicită – ca să se aprobe o rezoluție ca celor trei state să le se deschidă perspectivele de aderare la UE. Noi credem că cele trei state care trec prin procese similare avem intenția de a grăbi și accelera procesele de integrare europeană”, a adăugat Andrian Candu.

El a opinat că dacă reformele vor continua cu aceeași viteză, Republica Moldova ar putea depune cererea de aderare la UE deja în 2018.