(video) Într-o pădure din Norvegia crește „Biblioteca viitorului”, cărțile sale urmând să fie tipărite în 2114

18878941_229956840840281_3569041260888981504_n
Foto: futurelibraryno

O mie de molizi norvegieni decorați cu funde roșii, plantați într-un luminiș dintr-o pădure de la periferia capitalei Norvegiei, vor furniza hârtia necesară, în 2114, pentru a tipări „Biblioteca Viitorului” care va conține volume ce vor fi lecturate de cititori care, în cea mai mare parte, nu s-au născut încă

În fiecare an, timp de 100 de ani, câte un autor diferit va contribui la „Biblioteca viitorului”, o colecție de opere care urmează să fie publicate abia în secolul următor, scrie AGERPRES.

Deocamdată, o mie de molizi plantați în urmă cu trei ani sunt singurele semne vizibile ale acestui proiect internațional, fiecare exemplar dintre puieții din luminișul aflat în pădurea din Oslo fiind marcat cu o fundă roșie.

După ce vor împlini 100 de ani, în 2114, copacii vor fi tăiați și vor fi utilizați la fabricarea colilor pe care vor fi tipărite antologiile conținând lucrările scriitorilor invitați la acest proiect.

Autoarea canadiană Margaret Atwood a fost prima care s-a alăturat inițiativei, în 2015, ea fiind urmată de romancierul britanic David Mitchell, în 2016.

În acest an poetul islandez Sjon și-a înscris în proiect manuscrisul — lucrare pe care contemporanii săi cel mai probabil nu vor ajunge să o citească niciodată.

„Biblioteca viitorului” este cea mai recentă dintr-o serie de inițiative din Norvegia prin care este celebrat conceptul „slow life” (a trăi încet). Printre acestea se numără „Slow TV”, o călătorie pe apă, printre fiorduri, cu o durată de 134 de ore, transmisă în direct, dar și o partidă de pescuit somon, de 24 de ore și o emisiune de 12 ore pe tema lemnului de foc.

De asemenea, în Norvegia se află și un depozit de semințe, supranumit „Seiful Apocalipsei”, menit a contribui la protecția culturilor lumii în caz de dezastru global.

Ideea „Bibliotecii viitorului” a încolțit în mintea artistei scoțiene Katie Paterson și s-a concretizat în urma întâlnirii sale cu unii dezvoltatori imobiliari norvegieni aflați în căutarea unor proiecte culturale. „Cred că va fi foarte interesant pentru cei care vor ajunge să citească manuscrisele peste o sută de ani. Ei vor putea astfel să facă o călătorie înapoi în timp pentru că cine știe cum va arăta acea civilizație peste o sută de ani?”, a spus Paterson, conform sursei citate

https://www.instagram.com/p/BF_yQHKS1_N/?tagged=futurelibraryforest

În total, vor fi publicate 1.000 de copii în ediție limitată ale antologiilor. Certificatele care vor da dreptul achiziționării unui astfel de exemplar vor fi vândute treptat, de-a lungul vremii, în schimbul sumei de 1.000 de dolari, în galerii de artă.

https://www.instagram.com/p/BKrF4hBD0Yj/?tagged=futurelibraryforest

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente