ZdG: Tinerii medici, chemaţi şi respinşi de sate

vocea.md

În sute de sate din R. Moldova lipsesc medicii. Între timp, anual, sute de rezidenţi îşi iau diplomele, dar nu mai ajung în localităţile rurale. Tinerii medici invocă salariile mici, lipsa locurilor de trai, dar şi a posibilităţilor de creştere profesională. Pe de altă parte, spitalele raionale promit ajutoare materiale de câteva sute de lei sau locuinţe temporare pe gratis. Şi Ministerul Sănătăţii oferă o alocaţie de câteva zeci de mii de lei după trei ani munciţi în sat. Tinerii medici spun însă că pot câştiga aceşti bani în doar câteva luni, în România, care acceptă medici tineri la condiţii mai bune.

Potrivit Ziarului de Gardă,  în acest an, 409 rezidenţi ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu” îşi primesc diplomele de absolvire şi biletul de trimitere în instituţiile medicale din R. Moldova. Doar trei dintre aceştia şi-au făcut studiile în bază de contract. Astfel, 406 medici, care au studiat din contul statului, vor fi repartizaţi în instituţiile medicale din R. Moldova. Statul cheltuie până la 400 mii de lei pentru instruirea unui rezident, susţine ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Pentru a compensa investiţiile făcute de stat, rezidenţii care îşi fac studiile de la buget sunt repartizaţi de Ministerul Sănătăţii (MS) în instituţiile medicale pe o perioadă de trei ani.

Mihail Nazaria este rezident al promoţiei 2016, instruit de la bugetul de stat. Deşi acesta este originar din Chişinău şi a avut media 9,2, după absolvire, a fost repartizat în funcţia de director al Centrului Ftiziopneumologic din Târnova, Donduşeni. Încă din universitate i s-a promis un salariu de până la şase mii de lei şi asigurare cu transport. Când, însă, a venit la Târnova, s-a ciocnit de altă realitate.

„Contabila m-a anunţat că salariul e de 1800 de lei, transport era, o maşină defectată. Am înţeles că nu face să rămân acolo”. Mihail ne spune că şi echipamentul din spital este învechit. În consecinţă, pneumologul a refuzat să lucreze în spitalul din Târnova.

„Nu am lucrat nici o oră acolo, deşi am fost repartizat”. Încă un motiv de a renunţa la postul de muncă propus de MS a fost şi faptul că, împreună cu soţia, tot rezidentă, la terapie, au un copil de şase luni. „La repartizare, am spus comisiei că avem copil mic şi nu putem fi separaţi. Dar s-au început probleme, umblături pe drumuri”.

Deci, a refuzat să lucreze la Târnova, încercând să se angajeze în Chişinău, la instituţiile de stat. Singurul răspuns era că face parte din promoţia 2016 şi că se poate angaja doar cu trimitere de la MS. A cerut de la MS altă îndreptare, dar i s-a spus că doar ministra poate rezolva problema. Audienţa la ministră s-a soldat cu refuzul de a i se elibera o îndreptare la muncă în Chişinău, fiind trimis la Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare a Copiilor Bolnavi de Tuberculoză din Nisporeni.

Citește articolul integral AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente