Alexandra Duca – tânăra care a luat 10 la toate examenele de bacalaureat. „Secretul meu a fost că am știut structura BACului”

mainbac

Alexandra Duca este absolventă a liceului „Dante Alighieri” din Chișinău. Tânăra a susținut pe notă maximă examenele de BAC la limba și literatura română, chimie, istoria românilor și universală și a fost scutită de examenul la limba italiană, la care a obținut o certificare internațională.

Examenul a fost ușor, iar camerele de supraveghere și detectoarele de metale sunt un subiect demult uitat de elevii sârguincioși. Cunoștințele acumulate în cei 12 ani de studii i-au fost mai mult decât suficiente pentru a obține note maxime la toate materiile.

„Nu m-am așteptat. M-a sunat dimineață o prietenă să intru pe site că au apărut rezultatele. Am fost foarte emoționată, e o bucurie mare. Rezultatele sunt o recompensă pentru munca pe care am depus-o și am fost bucuroasă că nu am muncit în zadar în toți acești ani.”

Datorită muncii zilnice pe care a depus-o învățând pe parcursul anilor de liceu, tânăra a reușit să se claseze în rândul celor mai buni. A auzit de multe ori de la colegii săi că „BACul este ca o loterie, poți să înveți bine la liceu și să ai note mici la examen și viceversa”, însă ea a avut o avut o tehnică care nu putea să dea greș!

„Secretul meu a fost că am știut structura BACului, am făcut mai multe teste de exersare, am citit baremele și asta m-a ajutat foarte mult. La mine nu a fost o loterie. Eu am avut note mari și la liceu și la BAC. Dacă te pregătești pe parcursul anilor și te concentrezi, nu poate să fie altfel decât bine.”

Alexandra este adepta unui mod de viață sănătos și a unei alimentații corecte. Nu i-a fost greu să-și aleagă mai departe calea, a ascultat ce-i spune sufletul.

„M-am gândit să merg la departe în domeniul nutriției și dietologie. M-am gândit mult la ce-ar putea să-mi placă, dar cred că o astfel de facultate o să-mi priiască.”

alexandra
Își dorește să facă studii de calitate și să obțină o diplomă recunoscută la nivel internațional. Iată de ce, a ales să meargă la o universitate din România. Despre sistemul educațional de la noi, spune că există câteva lucruri pe care le-ar schimba. Și-ar dori să existe mai multe ore practice, fiindcă teoria nu este nici pe departe de ajuns atunci când studenții ajung față în față cu realitatea.

„Eu aș acorda mai multă atenție orelor practice. Învățăm foarte multă teorie și când ajungem să o aplicăm în practică și când dăm ochii cu viața, ne este foarte complicat.”

Pentru alți tineri care urmează să susțină BACul în următorii ani, Alexandra vine cu niște recomandări de care a ținut cont și ea, la rândul ei.

„Să studieze cum este compus examenul de BAC, itemii, ce se cere, să fie foarte atenți la baremul de corectare. BACul este de fapt foarte matematic, dacă știi pentru ce primești punct, atunci reușești să ai nota maximă fără probleme. Asta e cel mai important: să citească baremele de corectate și să știe pentru ce sunt notați.”

Lăsând la o parte studiile și BACul, vă dați bine seama, tânăra citește tot ce-i pică sub mână. De aceea, am rugat-o să ne recomande câteva cărți pe care să le adăugăm în topul nostru: „Cărți pe care ai putea să le citești după încheierea sesiunii de BAC”.

#1. Frunze de dor, Ion Druță

#2. Cel mai iubit dintre pământeni, Marin Preda

#3. Mândrie și prejudecată, Jane Austen

La sesiunea de Bacalaureat 2017 au fost admiși 10048 de candidați din licee, 4237 de candidați din colegii, 141 de candidați din universități, 254 de candidați care s-au înscris în regim extern și 4078 de restanțieri din sesiunile anterioare, în total 18758 de candidați. Numărul candidaților cu nota medie mai mare sau egală cu 8 este de 1467, în comparație cu 1316 în 2016, iar 264 de candidați au nota medie mai mare sau egală cu 9, în comparație cu 178 în 2016. 

Taguri: #BAC 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente