(galerie foto) „Promovăm cu demnitate valorile ce ne reprezintă ca identitate”. Ziua Națională a Portului Popular a fost sărbătorită la Chișinău

IMG_6893

Duminică, pe 25 Iunie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc Ziua Națională a Portului Popular. Toți iubitorii de ie și ițari au vizitat muzeul și au ascultat concertul organizat de Ministerul Culturii. Meșteri populari, ansambluri folclorice, colective de dans și mulți admiratori ai portului popular s-au adunat pentru a celebra frumoasa sărbătoare.

Ministerul Culturii al Republicii Moldova a organizat o nouă ediție a Zilei Naționale a Portului Popular în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Mai multe colecții ale meșterilor populari au fost expuse pe întreg teritoriul muzeului. Fiindcă portul popular a fost influențat și de alte națiuni, au fost expuse costume de nuntă românești, ucrainene, bulgare, germane, găgăuze și estoniene.

IMG_6926

IMG_6961

IMG_6924

IMG_6929„Este o obligație pentru mine, ca meșter popular, să vin la astfel de evenimente, am participat de la primele ediții la festivalurile iei. De fiecare dată participăm cu drag, cu o responsabilitate care ne revine nouă, meșterilor, să promovăm cu demnitate și insistență valorile ce ne reprezintă ca identitate. Evenimentul este la un nivel foarte ridicat și sunt sigură că după astfel de evenimente mai mulți oameni vor purta ii și vor fi mândri de identitatea lor națională.” spune meșterul popular Ecaterina Popescu pentru #diez.

IMG_6942

Portul Popular a fost promovat și la atelierul de creație „Șezătoarea Basarabia”. Doritorii și-au împletit coronițe care se potriveau cu iile lor, iar copiii au meșteșugărit și au participat la atelierul de olărit.

IMG_6916

Interesul pentru evenimente cu tentă națională a crescut în ultimii ani, iar oamenii tind să aibă în garderoba lor cel puțin o ie.

IMG_6949

La eveniment au participat formații folclorice din diferite colțuri ale țării, unul dintre ele este formația folclorică „Soacrele” din Ciobalaccia, Cantemir. „Suntem 14 soacre de la Ciobalaccia, ne numim Soacrele pentru că într-adevăr suntem numai soacre. Am fost invitate de Ministrul Culturii și ne simțim onorate că ne aflăm aici. În curând vom urca pe scenă și vom interpreta cântece specifice pentru cultura noastră. După cum observați suntem îmbrăcate toate în ii cu același desen, cu râuri pe mâneci, fiindcă suntem mândre de tradițiile și obiceiurile din țara noastră”, ne-a spus conducătoarea formației Vera Lipcan.

IMG_6882

IMG_6945IMG_6893 IMG_6900IMG_6920 IMG_6904 IMG_6905 IMG_6913 IMG_6914 IMG_6959

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente