Cei mai activi inventatori și raționalizatori din Moldova au fost premiați de ziua lor profesională

3_1
Foto: agepi.md

Uniunea Inventatorilor și Raționalizatorilor „Inovatorul” și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală au marcat Ziua Inventatorului și Raționalizatorului. La ședința solemnă, organizată cu această ocazie, au fost prezenți cunoscuți cercetători, inventatori și raționalizatori din republică, reprezentanți ai mediului academic și de învățământ superior, personalități marcante din domeniile de cercetare-inovare. 

Sergiu Solcan, Vicepreședintele UIR „Inovatorul”, a prezentat principalele realizări ale inventatorilor și raționalizatorilor: conform datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova, în ultimii cinci ani, au fost implementate 683 de invenții și 822 de propuneri de raționalizare, iar efectul economic obținut a constituit 18,5 milioane de lei, acesta fiind asigurat prin aportul a 3480 de inovatori. Doar în 2016, efectul economic respectiv a constituit 2 milioane 721 mii de lei, iar rentabilitatea activității inventive și inovative (de raționalizare) în perioada de bilanț a constituit 388,7 la sută.

Potrivit informației prezentate, cele mai bune rezultate în dezvoltarea inventivității, în anul 2016, au fost realizate de următoarele instituții:

# Universitatea de Stat din Moldova care a depus 25 de cereri de brevet de invenție și a obținut 20 de brevete;

# Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „N. Testemițanu”(21 de cereri, 17 brevete);

# Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (24 de cereri, 12 brevete);

# Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) (19 cereri, 14 brevete) etc.

Evenimentul a devenit și un bun prilej pentru aprecierea după merit a celor mai activi inventatori și raționalizatori ai anului.  Laureații ediției curente a concursului național anual al raționalizatorilor, organizat de UIR „Inovatorul”, în comun cu CNSM și AGEPI au fost menționați cu diplome și premii. Astfel:

  • „Cel mai bun raționalizator al anului din Republica Moldova” a fost desemnat dl Vasile Țurcan, doctor în medicină, şef Secţie Epidemiologia Infecţiilor Nosocomiale, Centrul de Sănătate Publică mun. Bălţi.
  • „Cel mai bun tânăr raționalizator al anului din Republica Moldova” a devenit dna Doina Fosa, medic doctorand, USMF „Nicolae Testemițanu”.

Tot în cadrul ședinței solemne, AGEPI a acordat distincții celor mai activi inventatori. Cu Diploma AGEPI „Cel mai activ inventator al anului 2016” și premii au fost menționați: dl academician Ion Bostan, UTM; dnii Ciobanu Radu și Ciobanu Oleg, doctori în stiinţe tehnice, UTM și dl Viorel Nacu, dr. habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, USMF „Nicolae Testemițanu”.

În bazele de date AGEPI sunt înregistrați 4698 de inventatori naționali, dintre aceștia circa o treime sunt femei-inventatoare (1364).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente