Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a ținut să comenteze recomandările venite din partea Comisiei de la Veneția prin intermediul unei postări pe blogul său: „Consens și polarizare - Recomandare cu doză subiectivă din partea Comisiei de la Veneția”.

Potrivit lui Candu, Republica Moldova respectă recomandările Comisiei de la Veneţia şi le tratează cu atenţia cuvenita, însă la un punct dintre aceste recomandări, cel referitor la polarizare şi consens, este important sa fie analizat inclusiv prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova.

Este Republica Moldova polarizată doar în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral? Răspunsul este foarte evident negativ, ţara noastră este polarizată în general, pe toate subiectele importante. Dar în mod special este polarizată atunci când vorbim de geopolitică, inclusiv de parcursul european. Din păcate! Asta este însă realitatea şi dacă am sta sa punem în practică doar subiectele unde nu există polarizare, nu am mai face nimic.

48% dintre participanţii la BOP 2014 considerau că acest acord va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nimic nu se va schimba. În acelaşi timp, doar 59 de deputaţi au votat pentru vectorul european al ţării noastre, atunci când a fost ratificat Acordul de Asociere cu UE.    Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea acordului, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?”, a menționat sursa.

Președintele Parlamentului a ținut să sublinieze că în avizul Comisiei de la Veneţia publicat astăzi, sunt recomandări tehnico-juridice importante, de care vor ţine cont pentru a îmbunătăţi proiectul de lege, pe care îl vor vota în lectura finala.

Vom reveni cu comentarii publice şi soluţii pentru aceste recomandări. Urmează o perioadă plină , în care vom avea discuţii atât pe intern cât şi pe extern, pentru că dorinţa noastră este ca schimbarea electorală să fie cât mai corect făcută, iar cetăţenilor să li se dea în sfârşit ceea ce le promit politicienii de atâţia ani, libertatea de a alege direct deputaţii”, a concluzionat Candu.