(infografic) Util. Șapte lucruri despre voluntari pe care trebuie să le știi

voluntar
Foto: stiridinvest.ro

Voluntariatul este o activitate care antrenează milioane de oameni în toată lumea. În ultimul timp, se observă o tendință de abuz de noțiunea de voluntar din partea unor antreprenori.

Andrei Curăraru a elaborat un infografic cu șapte lucruri care definesc voluntarul.

 

1

2

Voluntari pot să atragă doar instituțiile care nu generează profit (ONG-uri, Fundații etc). Ele pot organiza și evenimente cu plată, dar banii acumulați trebuie utilizați în scopurile organizației.

Voluntariatul se organizează în domenii de utilitate publică, printre care se regăsesc: domeniul social şi comunitar; de asistenţă şi protecţie socială; de protecţie a drepturilor omului; de ocrotire a sănătăţii; cultural; artistic; de protecţie a mediului; educaţional; ştiinţific; umanitar; religios; filantropic; sportiv; de organizare a activităţii de voluntariat.

Activitatea de voluntar este una neremunerată, însă instituția gazdă trebuie să achite integral sau parţial cheltuielile indispensabile pentru desfăşurarea activităţii de voluntariat (transport, cazare, alimentare, asigurare medicală facultativă contra riscurilor ce decurg din natura activităţii, diurnă etc.), în cazul în care voluntarul îşi exprimă acordul.

Dacă lucrezi mai mult de 20 de ore lunar, ai dreptul la carnetul de voluntar. El îți poate fi util la înmatriculare la studii, la oferirea de burse sau la cazarea în cămine studenţeşti.

Chiar dacă lucrezi mai puțin de 20 de ore, ai dreptul la un certificat care să confirme desfăşurarea activităţii de voluntar, experienţa şi abilităţile dobândite şi care va fi înregistrat într-un registru de evidenţă a certificatelor respective.

În calitate de voluntar nu poți fi antrenat în munci periculoase sau care pot dăuna vieţii şi sănătăţii tale. Printre ele se regăsesc atât ridicarea de greutăți, cât și operarea unor utilaje potențial periculoase.

Dacă nu-ți sunt respectate drepturile de voluntar, înseamnă că ești exploatat în muncă. În acest caz, te poți adresa la Inspectoratul de Stat al Muncii: telefon – 022 499400; site: www.ism.gov.md; email: [email protected].

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente