(foto) Tânărul din Moldova a cărui pasiune este să se joace cu numele de familie ale prietenilor săi

victor1

Victor Mațcan este un tânăr din Moldova care are o pasiune aparte pentru jocurile de cuvinte. Acesta se joacă cu semnificațiile de când se știe, recent a început a încerca combinații neobișnuite cu numele de familie ale prietenilor săi care au devenit virale pe rețelele de socializare. Echipa #diez a vorbit cu Victor pentru a ne spune ce se ascunde în spatele acestui joc semantic.

Cuvintele care ascund mai multe povești

Victor
Victor

„Divizarea cuvintelor în alte cuvinte este un fel de a-mi menține mintea ocupată în minutele libere din timpul zilei. O fac de când mă știu. Este o senzație aparte când dintr-un cuvânt obișnuit, pe care l-ai pronunțat de o mie de ori, să faci alte două sau trei cuvinte, care îi dau o altă însemnătate. E ca și cum ai deschide o ușa spre o altă dimensiune a cuvântului.

Unele cuvinte se pot despărți în substantive și verbe și să formeze o mică istorie. Un exemplu simplu pe care l-aș putea menționa este Farmacia, pe care îl vedem des când mergem în transportul public. Istoria ar fi de genul: „Într-o seară întunecată, pe o câmpie, un FAR uitat aprins a dat de gol un fermier de MAC, care „cocea” din el substanțe ilegale. În aceeași seară, câmpia a fost luminată de mașinile agenților CIA.

Limbajul este un mod de a transmite informația. Dar cu puțină imaginație, o propoziție poate transmite mai multe mesaje simultan. Faptul că putem scrie și citi printre rinduri este inspirația mea. Este foarte ușor să folosești cuvintele așa cum sunt scrise în dicționar, ca să exprimi robotic ceva, dar farmecul și plăcerea unei discuții apare în momentul în care împingem limitele lingvistice și semantice obișnuite. Câteodată să inventezi o combinație de cuvinte nouă, care sună atât de potrivit, e ca și cum ai găsi un boț de aur în pamânt.” spune Victor pentru echipa #diez

Nume de familie obișnuite care surprind prin flexibilitatea lor

„Suntem obișnuiți să ne auzim numele de familie de nenumărate ori în timpul vieții. Suntem obișnuiți să auzim porecle în baza lor. Câteodată aceste porecle devin stigmatul nostru de la care strâmbăm nasul, pentru că le-am auzit de prea multe ori ca să mai fie amuzant. Ceea ce am încercat eu este să pun numele prietenilor pentru care am făcut posturile în alte perspective, la care ei nu se așteptau. Faptul ca își văd numele atât de flexibil îi amuza pe majoritatea. Faptul că este contorsionat atât de imprevizibil posibil îi și surprinde plăcut pe unii. Cuvintele sunt ca niște cărți de joc. Poți să le folosești ca sa joci un poker sau un „durak”, motiv pentru care au fost create, și să ai o șansă de unu la milioane că jocul nu se va repeta, sau poți să construiești castele din ele, și să nu ai nici o limită” explică Victor.

joc7

joc19 joc18 joc17 joc16 joc15 joc14 joc13 joc12 joc11 joc10 joc9 joc8 joc6 joc5 joc4 joc3 joc2 joc1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente