Portalul „Euroreporter” specializat în ştiri ce reflectă activitatea Parlamentului European, precum şi problemele legate de asigurarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Europa, dar şi în lume, a publicat un articol care reflectă, în exclusivitate, cazul Primarului de Orhei, Ilan Șor, inclusiv activităţile desfăşurate în calitate de politician al Republicii Moldova.

Publicarea acestui material rezultă din vizita oficială a delegaţiei reprezentanţilor partidului condus de Ilan Şor la Strasbourg, la invitaţia deputaţilor din cadrul Parlamentului European, se spune potrivit unui comunicat al partidului.

Autorii materialului au efectuat o retrospectivă a scandalului bancar, publicând, totodată informaţii relevante cu privire la activităţile de succes ale lui Ilan Şor în calitate de Primar şi lider politic. Publicaţia europeană face referire la faptul că, în pofida cooperării constructive ale lui Ilan Şor cu organele de anchetă, dânsul rămâne a fi ţinut în arest preventiv aproape un an de zile, fiindu-i încălcate în mod semnificativ drepturile şi libertăţile fundamentale.

Mai mult, autorii fac referire la legislaţia Republicii Moldova, potrivit căreia Ilan Şor nu poate fi ţinut în arest preventiv după expirarea termenului la 22 iunie 2017. Potrivit publicaţiei există motive obiective ca această normă legală să fie încălcată, iar în raport cu Ilan Şor vor fi aplicate acţiuni de inechitabile şi de constrângere.