Investigație ZdG: Casa de lux ascunsă a noii şefe de la Educaţie

pogolsa1
Foto: Ziarul de Gardă

Lilia Pogolşa, noua viceministră a Educaţiei locuieşte într-un imobil de lux din sect. Buiucani al capitalei pe care-l ascunde însă în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate, acolo unde nu a trecut nici firma fondată de soţul său. Imobilul familiei Pogolşa este înregistrat pe numele mamei sale, în vârstă de 77 de ani, donat de fiica sa, actuala şefă de la Educaţie la 3 ani după ce a fost dat în exploatare. Inițial, Lilia Pogolşa a evitat să discute cu noi la acest subiect, precizând prin intermediul asistentei că este ocupată, dar şi că va depune o altă declaraţie cu privire la venituri şi proprietate „în termenul stabilit de legislaţie”. Ulterior, în urma unei convorbiri la telefonul său mobil, șefa de la Educație a precizat că imobilul ar fi al părinților, iar ea l-a primit drept moștenire. Ea însă a refuzat să discute în detalii subiectul, precizând că, în viziunea sa, ar trebui „să avem o presă care să se axeze pe pozitivism…”.

Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale Liliei Pogolşa (Pogolişa, în actele de la Cadastru), noua şefă a Ministerului Educaţiei (ME), arată mai mult decât modest. Ea a fost numită de premierul Pavel Filip în funcţia de viceministră, după demisia Corinei Fusu, pentru a gestiona instituţia până la reformarea Guvernului. Începând cu anul 2012 şi până în 2015, Pogolşa nu a indicat în declaraţii nicio locuinţă, nicio firmă şi doar un singur automobil, o Mazda, în declaraţia pentru anul 2012. Automobilul fabricat şi cumpărat de ea în 2007 a dispărut însă din declaraţiile de avere ulterioare ale proaspetei şefe de la Educaţie. În ultima sa declaraţie făcută publică, cea pentru anul 2015, Pogolşa nu a făcut referire nici la veniturile soţului, ea indicând că a încasat acum doi ani, un salariu de 163 de mii de lei, alţi 46 de mii din activitate didactică, iar 52 de mii, din activitate de cercetare.

Casă cu două niveluri înscrisă pe numele mamei de 77 de ani

Lilia Pogolşa nu indică în declaraţiile sale de avere casa de lux în care ZdG a constatat că funcţionara locuieşte de peste un deceniu. Imobilul din sectorul Buiucani al capitalei aparţine, în acte, mamei şefei de la Educaţie, Ecaterina Botea, care va împlini în curând 77 de ani. Soţii Valentin şi Lilia Pogolşa au cumpărat două bunuri imobile pe această adresă încă în 1996, iar după ce le-au demolat, au ridicat un nou imobil, care a fost finalizat, printr-un proces verbal de recepţie finală, în iunie 2002, perioadă în care Lilia Pogolşa era numită în funcţia de viceministră a Educaţiei pentru prima dată. În 2005, casa a fost donată de Valentin şi Lilia Pogolşa mamei sale, care avea pe atunci 65 de ani. Terenul pe care se înalţă imobilul aparţine azi, conform datelor de la Cadastru, Primăriei mun. Chişinău, el nefiind încă privatizat. Casa are două niveluri, fiind protejată de o agenţie de pază privată. Atunci când am fost la faţa locului, în curte se putea observa şi un automobil.

Investigația completă o puteți citi pe ZdG.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente