Reforma Guvernului a fost aprobată de cabinetul de miniștri. Ce funcții vor fi excluse

3721167-1000×541

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de joi, o nouă Lege cu privire la Guvern. Documentul asigură cadrul legislativ necesar pentru realizarea reformei administrației publice, lansată de Premierul Pavel Filip.

Proiectul prevede consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, este asigurată o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.

De asemenea, documentul asigură o expunere clară a funcțiilor, împuternicirilor și domeniilor de activitate ale Guvernului și asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru, primvice-priministru, vice-priministru și ministru.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. În context, Pavel Filip a spus că după votarea legii în Parlament, în decursul unei luni va fi prezentată noua structură a Guvernului.

Amintim că, anterior președintele PD, Vladimir Plahotniuc, a motivat această reformă prin faptul că este necesară optimizarea costurilor, dar și prin faptul că își dorește ca oamenii ce stau în fruntea ministerelor să fie adevărați profesioniști, și nu aleși pe criterii politice. Plahotniuc a declarat că funcțiile mai multor agenții vor fi revăzute, iar acolo unde va fi necesar, vor avea loc comasări. El a mai spus că imediat după discuțiile finale cu colegii din coaliție va fi realizată implementarea reformei. Vedeți aici cum arată structura votată de miniștri, aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente