Reuters: Votul mixt este considerat „inoportun” de către Comisia de la Veneția

Moldovan Parliament speaker Andrian Candu poses for a picture during an interview in Chisinau
Foto: REUTERS/Matthias Williams

Experții comisiei de la Veneția consideră drept „inoportună” modificarea Codului Electoral, potrivit Reuters, care citează că aceste concluzii apar într-un document deocamdată nepublicat al Comisiei de la Veneția. Articolul, în care este citat și președintele Parlamentului Andrian Candu, menționează că documentul final urmează să fie examinat pe 16 iunie.

Intervievat de agenție, Candu spune că nu este de acord cu concluziile experților, iar coaliția de guvernare va accepta recomandările tehnice. Totodată, acesta a spus că în procesul decizional aceștia vor evita concluziile „care depășesc competențele experților Comisiei de la Veneția”.

Jurnaliștii de la Reuters mai menționează că experții au identificat „riscuri că noul sistem electoral va fi susceptibil influenței politice și de afaceri”.

Totodată experții au concluzionat că astfel de reforme necesită un consens larg al tuturor forțelor politice, iar „în acest climat politic este „inoportună”, potrivit acestora. Concluziile experților apar în primul draft al raportului ce urmează să fie examinat pe data de 16 iunie în sesiunea plenară a Comisiei de la Veneția.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente