(foto) Cum arată cea mai înaltă clădire din Chișinău în miniatură. Celebra „Romaniță”, inclusă într-o serie de machete de hârtie

Chisinau2_BrutalEast_Zupagrafika
Foto: zupagrafika.com

Cea mai înaltă clădirea din Chișinău „Romanița” a fost inclusă într-un set de machete de hârtie, alături de alte 6 edificii controversate din Europa Centrală și de Est din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Autorul proiectului „Brutal East” este Studioul de Design polonez Zupagrafika. Setul este tipărit pe hârtie și carton reciclat și conține o notă scurtă despre arhitecți, anul construcției și locația exactă a fiecărei clădiri. Acesta include șapte clădiri brutale care pot fi asamblate, astfel poți explora și reconstrui aceste edificii.

 

Brutal_East_by_Zupagrafika2 04BrutalEast_Zupagrafika

Pe lângă edificiul „Romanița” din Chișinău în set mai sunt incluse și următoarele clădiri: Poarta de Est din Belgrad (Belgrad, Serbia); Casa Sovietelor (Kaliningrad, Rusia); Complexul rezidențial Jižní Město (Praga, Republica Cehă); Complex rezidențial Novosmolenskaya (Saint-Petersburg, Rusia); Palatul Sporturilor (Vilnius, Lituania); Complexul rezidențial „Manhattan” (Wroclaw, Polonia);

03BrutalEast_Zupagrafika BrutalEast8

Setul vine să omagieze arhitectura postbelică din europa Centrală și de Est, iar cele 7 edificii selectate au istorii puternice în spate. Momentan unele din acestea așteaptă să fie renovate, iar altele sunt amenințate de demolare.

09BrutalEast_Zupagrafika

Chisinau1_BrutalEast_Zupagrafika

Setul poate fi achiziționat cu 17 Euro, iar potrivit autorilor, machetele se vor putea reconstrui și schimba astfel va fi posibil să reînnoiești clădirile ridicate în spatele Cortinei de Fier.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente