Socialiștii: Semnăturile necesare pentru organizarea referendumului pentru demiterea lui Chirtoacă au fost colectate

collage

Preşedintele fracţiunii PSRM din CMC, Ion Ceban, a anunțat printr-o postare pe Facebook faptul că semnăturile necesare pentru referendumul anti-Chirtoacă au fost colectate. 

Astăzi o să avem o ședință cu unii reprezentanți ai grupului de inițiativă, grupului de juriști în cadrul căreia vom avea consultări asupra tuturor subiectelor legate de ce și cum facem mai departe, inclusiv scrisoarea de la Ministerul de Finanțe transmisă fracțiunilor în această dimineață. Vom reveni cu detalii. O zi frumoasă să aveți”, a scris Ceban.

Colectarea semnăturilor a început pe 11 mai 2017, după ce Curtea de Apel Chişinău a acceptat cererea grupului de iniţiativă a PSRM pentru colectarea semnăturilor de organizare a referendumului local de revocare din funcţie a primarului Dorin Chirtoacă. Astfel, în termen de 60 de zile, grupul de iniţiativă respectiv trebuia să prezinte numărul necesar de semnături.

Între timp, în urma unor percheziții ce au avut loc săptămâna trecută, primarul Capitalei a fost reținut de ofițerii CNA, iar la scurt timp, plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, în dosarul parcărilor cu plată. Dacă va fi găsit vinovat, edilul riscă pedeapsă cu închisoare de la trei la șapte ani.

În contextul în care, pe lângă primar, au mai fost reținuți ambii viceprimari și secretarul CMC în cadrul aceluiași dosar, Primăria Chișinău a rămas fără conducere. În acest caz, legea prevede că o altă persoană poate fi împuternicită să exercite temporar atribuțiile primarului, iar aceasta trebuie să fie desemnată de Consiliu. Primarul Dorin Chirtoacă poate fi suspendat din funcție în cazul în care a fost deferit justiţiei pentru săvârşirea unei infracţiuni.

Ca reacție, Partidul Liberal a anunțat că părăsește majoritatea parlamentară. „Chipurile se luptă cu corupția, dar de fapt se luptă cu PL, se luptă pentru a compromite acest partid. N-a furat miliardul, n-a violat pe nimeni, n-a omorât pe nimeni. De ce a fost reținut primarul?”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă, precizând că motivele reținerii lui Chirtoacă sunt pur politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente