(foto) Frisbee – sportul viitorului. Prima echipă din Moldova are 10 ani și plănuiește organizarea unui turneu național

VVV_8710

Prima echipă de frisbee din Moldova a apărut cu 10 ani în urmă, din momentul în care Vlad Shuleansky, actualul căpitan al „Fying Mămăligas”, făcea cunoștință cu acest sport la recomandarea unui prieten american. „Ulterior, am „infectat” mai mulți bieți și fete și iată că avem deja 10 ani de când practicăm acest sport”, spune Vlad. Sportul a fost aprobat în anul 2016 de Comitetul național olimpic și sportiv, urmând să devină un sport olimpic de vară în 12 ani. 

În echipă joacă medici, antreprenori, studenți

Frisbee-ul este un joc de echipă care se poate juca pe trei tipuri de teren: pe plajă, în sală sau pe iarbă. Flying Mămăligas joacă frisbee pe iarbă, iar regulile acestuia sunt foarte simple, ne-a povestit căpitanul. „Ultimate Frisbee pe teren cu iarbă se joacă 7 la 7, iar pe plajă și în sală 5 la 5. O partidă durează două ore cu un time-out de 2 minute și câte un time-out pentru fiecare echipă. Regulile sunt foarte simple. În momentul în care scapi discul din mână sau îl arunci în afara terenului atunci posesia trece la echipa adversă. Se punctează atunci când jucătorul tău prinde discul în careul special. Se joacă două ore până la acumularea a 14 puncte. Cel mai interesant element al acestui sport este faptul că nu sunt arbitri, iar noi singuri ne semnalizăm greșelile și punctele, încercând să promovăm fairplay-ul.”

Acest joc atrage tot  mai mulți oameni în întreaga lume, ne-a spus Vlad, iar frisbee-ul este practicat de persoane din diverse domenii. Flying Mămăligas are în componența sa medici, antreprenori, studenți, etc.: „Putem numi asta o selecție naturală. Acest gen de sport este unul nou și atrage oamenii care iubesc lucruri noi. Comunitatea de frisbee este una foarte strânsă, iar dacă întâlnești pe cineva care practică acest sport, atunci poți spune că ai un nou prieten.” Vlad povestește că această comunitate a crescut mult în ultimii doi ani, iar la nivel internațional sunt circa 15 milioane de jucători. Pentru toți aceștia, „frisbee-ul este un stil de viață”, spune Vlad.

 

 

„Ne dorim mult să avem un turneu de frisbee în Republica Moldova”

Pentru a practica acest sport nu este nevoie de multe cheltuieli: „Cineva care vrea să joace frisbee are nevoie de șorturi, maiou, ghete pentru fotbal, dorință și multă muncă la antrenamente.” Regulile sunt diferite de alte jocuri, iar antrenamentele sunt diverse, mai povestește căpitanul: „Un jucător de frisbee trebuie să accelereze foarte repede și să se oprească, la fel, foarte repede în timpul unui joc. Din această cauză se pune mult accent pe fuga pe distanțe mici și cu mai multe seturi. De asemenea, antrenăm și săriturile, deoarece în acest sport trebuie să sari mult după disc. Antrenăm forma fizică și coordonarea cu discul.”

Chiar dacă la noi în țară nu sunt organizate turnee în acest domeniu, echipa a participat la multe competiții din alte țări. Cel mai frecvent aceștia merg în Ucraina, dar au fost și în Bulgaria. Acum, se află în România, unde speră să câștige medalia de aur. „Noi ne dorim mult să avem un turneu de frisbee în Republica Moldova. Principala problemă este că atunci când organizezi un turneu ai nevoie de bani. Și cum acest sport nu este încă unul olimpic, statul nu susține financiar echipele și nu organizează, prin urmare, nici un turneu. Noi, în următorii doi ani, o să încercăm să organizăm un turneu cu echipe din țările vecine.”

 

 

Principalul obiectiv al „mămăligilor zburătoare” este evoluția cât mai eficientă la diverse campionate. Pentru aceasta ei se antrenează săptămânal de trei ori. Două antrenamente sunt pentru forma fizică și unul pentru a lucra asupra jocului cu discul și a jocului pe teren: „Noi suntem în faza antrenamentelor, deoarece sezonul nostru începe din luna aprilie și durează până în luna octombrie. Ne antrenăm intensiv, căutăm jucători cu care să participăm la turnee și să obținem succese”, își exprimă speranța Vlad.

Sportul viitorului, conform statisticilor

Căpitanul echipei Flying Mămăligas spune cu încredere că acesta este sportul viitorului: „Pur statistic, frisbee-ul înregistrează cea mai mare creștere în popularitate, întrucât tot mai multe persoane îl practică. În America și Europa, este mai valorificat. Astfel, din anul viitor o să fie și transmisiuni live a campionatelor de frisbee. Dat fiind faptul că și Comitetul național olimpic l-a aprobat, înseamnă că acesta este văzut ca un sport al viitorului”.

La momentul actual, echipa are 18 persoane, dar au fost momente când erau și 80 de jucători. Totuși, în echipa celor de la Flying Mămăligas mai este loc pentru entuziaștii care vor să se alăture. Toate noutățile despre evenimentele organizate și alte activități ale echipei le puteți afla de pe pagina oficială de Facebook.

 

Constantin Topală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente