Campaniile de dezinformare și spionajul rusesc au afectat 39 de țări. Un studiu arată care sunt rezultatele manipulării

spionaj
Foto: rentrer.fr

Rusia a lansat campanii de dezinformare și de spionaj informatic în ultimii ani care au afectat mai multe sute de persoane și organizații în 39 de țări, printre care NATO și ONU.

Un raport al Citizen Lab de la Universitatea din Toronto, Canada arată existența unor „campanii de dezinformare și de spionaj informatic care vizează sute de ținte guvernamentale, economice, militare și din societatea civilă”. Potrivit principalului său autor, Ronald Deibert, piratarea informatică a Partidului Democrat și campania de dezinformare în cursul alegerilor prezidențiale americane nu reprezintă decât partea vizibilă a acestui aisberg, scrie Agerpres.

Cercetătorii de la Citizen Lab estimează că spionajul nu vizează doar guvernul, armata și unele societăți, ci și jurnaliști, cercetători, opozanți și militanți. Printre personalitățile vizate figurează un fost premier rus, foști înalți responsabili americani, membri ai cabinetelor ministeriale din Europa și Asia, ambasadori, militari de rang înalt și directori generali ai unor societăți energetice.

Campaniile Rusiei urmează un model de atac prin „momeală” care permite Moscovei să obțină datele persoanelor vizate, care sunt apoi propagate amestecând informații adevărate cu altele false pentru a suscita confuzie, explică Deibert într-o notă. „Rusia are o experiență îndelungată în materie de ‘dezinformare’, care datează din epoca sovietică. Acest gen de scurgeri de informații contaminate, ca de pildă cele analizate în raportul nostru, reprezintă noi provocări pentru opinia publică. Informa-iile false în documente adevărate, ‘minciuni într-o pădure de fapte’, sunt foarte dificil de distins și de contracarat’, estimează Deibert.

Cercetătorii sunt de acord că nu dispun de elemente care să le permită să lege aceste campanii de anumite agenții speciale rusești. Dar ei compilează în raportul lor date „publicate de numeroase guverne și întreprinderi despre autorii atacurilor cibernetice legate de Rusia”, potrivit acestora.

Jurnalistul american David Satter, care a scris mult despre corupția din Rusia, a fost vizat în special de aceste atacuri cibernetice, potrivit raportului.

Corespondența electronică a lui Satter a fost atacată, iar mesajele lui — „modificate selectiv” înainte de a fi „propagate” astfel încât să creeze impresia că jurnalistul face parte dintr-un complot al CIA care urmărește să-l discrediteze pe președintele rus Vladimir Putin.

„Speranța noastră este că — studiind îndeaproape și publicând detaliile acestui gen de scurgeri de informații contaminate — raportul nostru va ajuta ca ele să fie înțelese mai bine și să fie recunoscute cu scopul de a le reduce’ efectele, a conchis Deibert.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente