Scrisoare deschisă Guvernului României: „Cerem suplimentarea burselor acordate cetăţenilor Republicii Moldova”

studenti_basarabeni-960×540
Foto: Facebook: Asociația Studenților Basarabeni din Sibiu

Blocul Unităţii Naţionale alături de alte asociaţii civice au expediat o scrisoare deschisă Guvernului României, mai exact prim-ministrului Sorin Grindeanu, în care îşi exprimă profunda dezamăgire şi dezaprobare a modului în care instituţiile statului român au procedat la anularea suplimentării numărului de burse acordate tinerilor din Republica Moldova. Autorii solicită suplimentarea numărului de burse acordate basarabenilor.

Stimate domnule Prim-ministru,

Blocul Unităţii Naţionale împreună cu asociaţiile civice cosemnatare ale acestei scrisori îşi exprimă profunda dezamăgire şi dezaprobare a modalităţii în care instituţiile statului român au procedat la anularea suplimentării numărului de burse acordate tinerilor din Republica Moldova.

Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi cel din România, pentru anii de învăţământ 2016 – 2019, semnat la 22 decembrie 2016, care prevede acordarea a 2250 de burse este similar protocoalelor semnate anterior, doar că, de fiecare dată, acest număr ajungea la peste 5000 de burse prin Hotărâre de Guvern. Aşa s-a întâmplat prin Hotărârea de Guvern 414/2011, de asemenea printr-o hotărâre similară în 2010, prin care se alocau suplimentar 2850 de burse.

Considerăm că abordarea curentă a Guvernului României este discriminatorie şi îngrădeşte dreptul a cel puţin 2000 de elevi şi studenţi la un învăţământ de calitate în patria lor istorică. Este nedrept, întrucât aceștia n-au fost întrebaţi dacă vor sau nu să facă parte din sistemul educaţional românesc, ci s-au născut pe acest teritoriu în urma unor procese istorice care nu au depins nici de ei şi nici de părinţii lor.

În acest sens, cerem suplimentarea burselor acordate cetăţenilor Republicii Moldova cu un număr de 2850 de burse. De asemenea, solicităm simplificarea procesului de admitere la instituţiile de învăţământ, consultarea societăţii civile din Republica Moldova privind  metodologia de şcolarizare şi explicaţii în sensul depunerii actelor în regimul online, precum şi înştiinţarea în timp real despre acceptarea sau respingerea cererilor din partea comisiilor de admitere.

Totodată, Blocul Unității Naționale a lansat și o petiție online în acest sens, care poate fi accesată aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente